Podbal


Podbalul este o planta erbacee care face parte din fam. Compositae si il regasim in popor sub urmatoarele denumiri: potbeal, brustur alb, brustur-de-râu, brusturel, cenușoară, gușa-găinii, papalungă, rotungioară.


Descriere si caractere de recunoastere

-planta erbacee, perena, cu rizom alb, carnos;
-tulpina este inalta de 10-30 cm, rosiatica, paroasa;
-frunzele bazale sunt rotunde, cu margini crestate, alburii pe fata inferioara, lung petiolate;
-florile sunt galben-aurii, cu miros placut, grupate in inflorescente terminale.
Inflorire in lunile MARTIE-APRILIE.
Recoltarea florilor se face manual primavara in lunile MARTIE-APRILIE, recoltarea frunzelor fara petiol se face in lunile APRILIE-IULIE, la amiaza.
 

Raspandire

Planta originara din Europa si Asia.
Creste in locuri umede de campie pana la munte, pe malurile raurilor si torentilor, izvoare, santuri, rape, grohotisuri, taluzuri, locuri degradate si erodate.
 

Compozitie

-taninuri, flavonoizi, pigmenti, fitosterine, steroli, rutozizi;
-principiu amar, hiperina, insulina, glucozizi, rasini;
-acizi organici, acizi grasi;
-vitamine, saruri minerale( K, Ca, Mg, Fe, S, Zn).
 

Proprietati terapeutice

-emoliente, expectorante, pectorale, bronsice, antitusive, secretolitice, sudorifice;
-antiseptice, antiinflamatoare, diuretice, depurative, colagoge;
-tonic-aperitive, antiscorbutice, astringente, vulnerare.
 

Recomandari

-bronsite cronice si tabagice, astm, pleurezie, emfizem pulmonar, guturai, gripa, tuse uscata si convulsiva, larengita, traheita, faringita, amigdalita, raguseala, silicoza pulmonara, tuberculoza;
-protejarea vocii;
-dischinezie biliara, ulcer gastric si duodenal, colici intestinale, dispepsie;
-afectiuni renale si genitale;
-rahitism la copii, scrofuloza, limfatism, adenite, flebita, edeme la picioare;
-otite, plagi, rani, erizipel, arsuri, taieturi, ulceratii, tumori, chelbe, inflamatii, pecingine, entorse, dermatoze ale capului, intepaturi de insecte.
 

Mod de preparare

Se prepară sub forma de infuzie, o lingura la o cană cu apă; se beau 2-3 cani pe zi, fara întrerupere 2- 3 luni.

 

Contraindicaţii

Nu se vor utiliza florile şi nici radăcinile plantei, care sunt genotoxice şi potenţial carcinogenice( cancerigenice), conţinând alcaloizi pirolizidinici.

 

 

 

 

Surse pentru acest articol: 
Ghidul plantelor medicinale si aromatice de la A la ZOvidiu Bojor
Flora medicinala a RomanieiProf. univ. dr. Constantin I. Milica, Drd. ing. Camelia Nicoleta Roman, Ing. Daniela Troia

 

Hrean ras la borcan cu otet si miere

Nu poate sa te prinda iarna fara sa pui un borcan de 

Detalii

Mierea cu nuci si scortisoara - amestecul delicios cu efecte miraculoase

Amestecul de miere, nuci si scortisoara are, pe langa o multime de beneficii si un gust extraordinar de bun, ceea ce il face agreat in primul rand...

Detalii

Bors din ierburi de primavara cu efect tamaduitor

Fiind in plin sezon al verdeturilor de primavara e bine sa ne bucuram cat mai mult de darurile pe care acest minunat anotimp ni le ofera, si...

Detalii

Măceș

Măceșul este un arbust care face parte din fam. Rosaceae si il regasim in popor sub urmatoarele denumiri: cacadâr, răsură, mărăcine, laba-mâței, rug,...

Detalii

Păducel

Păducelul este un arbust care face parte din fam. Rosaceae si mai este cunoscut in popor si sub urmatoarele denumiri: păducel...

Detalii

Porumbar

Porumbarul este un arbust care face parte din fam. Rosaceae si il regasim in popor sub urmatoarele denumiri: mărăcine,...

Detalii

Sucul de varză, leacul cu proprietăți vindecătoare miraculoase

Varza este un super aliment extrem de bogat în vitamine și minerale, fiind foarte cunoscută pentru efectele...

Detalii

Fructele de Păducel, leacul miraculos al inimii bolnave

“Farmacia naturii” ne oferă cel mai puternic leac pentru mentinerea si îmbunătățirea...

Detalii

Beneficiile nebănuite ale rădăcinii de cicoare

Deși este cunoscută încă din Egiptul antic, când se folosea în medicina populara, rădăcina de 

Detalii