Porumbar


Porumbarul este un arbust care face parte din fam. Rosaceae si il regasim in popor sub urmatoarele denumiri: mărăcine, prunișor-spinos, curcudel, coțobrei, porumbel, scorobar, spinul-cerbului, spinul-scorumbar, târn.


Descriere si caractere de recunoastere

-arbust puternic ramificat, spinos, cu tufa densa;
-tulpina este inalta de 1-3 m, cu multe ramificatii, scoarta cenusie, crapata;
-frunzele sunt alterne, eliptice, alungite, paroase pe fata inferioara, petiolate;
-florile sunt solitare, cu 5 petale albe si stamine numeroase;
-fructele sunt drupe globuloase( porumbele), negre-albastrui, brumate, astringente.
Inflorire in lunile MARTIE-APRILIE, inainte de infrunzire, dupa topirea zapezii.
Recoltarea florilor se face la inceputul infloririi, evitand scuturarea, recoltarea fructelor dupa caderea brumei in lunile OCTOMBRIE-NOIEMBRIE.
 

Raspandire

Creste la campie si deal, prin tufarisuri, parchete, luminisuri, la margini de padure, drumuri si cai ferate, liziere, pasuni si fanete neingrijite, terenuri necultivate.
 

Compozitie

Flori:
-flavonoizi, glicozide cianogenice, glicoferozide;
-acizi organici, saruri minerale( K, Mg).
Fructe:
-antociani, taninuri, flavonoizi, polifenoli, rezine;
-acizi organici, glucide, vitamina C, saruri minerale( Mg, Ca, P).
 

Proprietati terapeutice

Flori:
-laxative, depurative, diuretice, coleretice, colagoge, calmante;
-expectorante, antiasmatice, sudorifice;
-hipotensive, antihemoragice, hipoglicemiante, antidiabetice, sedative;
-tonifiante, antiseptice renal, antiinflamatoare.
Fructe:
-antidiareice, astringente, dezintoxicante, antihemoragice, analgezice.
 

Recomandari

-diaree, dizenterie, dischinezie biliara, constipatie, tonifierea stomacului;
-tuse convulsiva, hipertensiune, depurarea sangelui, edeme cardiace;
-nevroze, stari de agitatie, oboseala generala, hemoragii nazale;
-afectiuni renale si vezicale, catar renal, litiaza renala, uremie, cistita, nefrita, leucoree, stimularea eliminarii ureei;
-reumatism, artrita, guta;
-eruptii tegumentare, gingivita, dermatoze, furunculoza, acnee;
 

Alte utilizari

-fructele se prelucreaza in marmelade, compoturi, siropuri, tuica, lichior.
 

Mod de preparare

Florile, sub formă de infuzie, preparata din 1- 2 linguriţe la o cană cu apă: se beau 2- 3 căni pe zi.

Din 2 linguri fructe se prepară un decoct (10 minute) la o cană cu apă: se beau 2- 3 căni pe zi, neîndulcite.

Din fructe se prepară marmeladă şi sirop.

 

Contraindicaţii

Nu prezintă.

 

 

 

 

 

Surse pentru acest articol: 
Ghidul plantelor medicinale si aromatice de la A la ZOvidiu Bojor
Flora medicinala a RomanieiProf. univ. dr. Constantin I. Milica, Drd. ing. Camelia Nicoleta Roman, Ing. Daniela Troia

Hrean ras la borcan cu otet si miere

Nu poate sa te prinda iarna fara sa pui un borcan de 

Detalii

Mierea cu nuci si scortisoara - amestecul delicios cu efecte miraculoase

Amestecul de miere, nuci si scortisoara are, pe langa o multime de beneficii si un gust extraordinar de bun, ceea ce il face agreat in primul rand...

Detalii

Bors din ierburi de primavara cu efect tamaduitor

Fiind in plin sezon al verdeturilor de primavara e bine sa ne bucuram cat mai mult de darurile pe care acest minunat anotimp ni le ofera, si...

Detalii

Măceș

Măceșul este un arbust care face parte din fam. Rosaceae si il regasim in popor sub urmatoarele denumiri: cacadâr, răsură, mărăcine, laba-mâței, rug,...

Detalii

Păducel

Păducelul este un arbust care face parte din fam. Rosaceae si mai este cunoscut in popor si sub urmatoarele denumiri: păducel...

Detalii

Porumbar

Porumbarul este un arbust care face parte din fam. Rosaceae si il regasim in popor sub urmatoarele denumiri: mărăcine,...

Detalii

Sucul de varză, leacul cu proprietăți vindecătoare miraculoase

Varza este un super aliment extrem de bogat în vitamine și minerale, fiind foarte cunoscută pentru efectele...

Detalii

Fructele de Păducel, leacul miraculos al inimii bolnave

“Farmacia naturii” ne oferă cel mai puternic leac pentru mentinerea si îmbunătățirea...

Detalii

Beneficiile nebănuite ale rădăcinii de cicoare

Deși este cunoscută încă din Egiptul antic, când se folosea în medicina populara, rădăcina de 

Detalii