Răchitanul este o planta erbacee care face parte din fam. Lythraceae si il regasim in popor sub urmatoarele denumiri: floarea-zânelor, albejoară, brăileancă, colbășoară, lemnie, lemnuș, zburătoare-bărbătească, zburătoare-bărboasă.
Descriere si caractere de recunoastere
-planta erbacee, perena, cu rizom scurt, lemnos;
-tulpina este inalta pana la 2 m, dreapta, simpla sau ramificata in partea superioara, 4 muchiata, acoperita cu peri scurti;
-frunzele bazale sunt lanceolate, rotunjite sau cordate la baza, opuse sau dispuse in verticile, iar frunzele superioare sunt alterne, cu limbi triunghiular-lanceolat;
-florile sunt mari, pe tipul 6, cu petale rosii-purpurii, grupate in spice dense, lungi, terminale;
-fructul este o capsula ovoida, cu numeroase seminte.
Inflorire in lunile IUNIE-SEPTEMBRIE.
Recoltarea varfurilor inflorite( frunze si inflorescente) se face la 25 cm de varf.
Raspandire
Creste in locuri umede si mlastinoase, marginea baltilor si lacurilor, orezarii, fanete si tufisuri, in asociatie cu trestie, stuf si papura, de la ses pana la munte, ambundent in Lunca Dunarii si Delta.
Compozitie
-galotaninuri, glicozide, antocianozide, fenoli, fitoncide, coline;
-flavonozide, carotenoizi, lasona, rezine, ulei eteric;
-mucilagii, pectine, glucoza, amidon, saruri minerale( Fe, Ca).
Proprietati terapeutice
-astringente, antidiareice, antidizenterice, antiseptice, antibiotice;
-hemostatice, antihemoragice, cicatrizante, tonice, antianemice.
Recomandari
-diaree bacilara, dizenterie, hepatita, gastrite, dispepsie, gastroenterite hemoragice, enterocolite, colici intestinale, combaterea bacteriei Staphilococcus aureus si a bacililor dizenterici;
-hemoragii gastro-intestinale, hematurie, oprirea hemoragiilor nazale;
-leucoree, metrite, vaginite, metroragii, menstruatii ambundente;
-diabet zaharat, febra tifoida, anemie, insomnii la copii;
-eczeme zemuinde, intertrigo, dermatoze, urticarie, prurit vulvar, varice, ulcer varicos, seboree.
Alte utilizari
-in medicina veterinara, infuzia se da caini bolnavi de diaree.
Mod de preparare
Intern, sub formă de decoct preparat dintr-o lingură plantă la o cană cu apă, se beau 2-3 căni pe zi.
Pulbere fină din plantă uscata, câte o linguriţă de 2- 3 ori pe zi.
Extern, ca decoct concentrat preparat din 2- 3 linguri plantă la o cană cu apă, sub formă de comprese.
Tinctura 20% în alcool de 60-70° se va utiliza, pentru comprese, diluată 1:1.
Contraindicaţii
Nu prezintă.
Surse pentru acest articol:
Ghidul plantelor medicinale si aromatice de la A la Z, Ovidiu Bojor
Flora medicinala a Romaniei, Prof. univ. dr. Constantin I. Milica, Drd. ing. Camelia Nicoleta Roman, Ing. Daniela Troia
În perioadele reci, mai ales în timpul iernii, când alimentația este mai săracă în vitamine și
Detalii
Dacă citim eticheta maionezei din comerț, vom rămâne surprinși de câți aditivi conține, alături de alte
Detalii
Cunoscuta planta binefăcătoare a primăverii, urzica, se folosea cu multe secole în urmă în special pentru
Detalii
Compozitie
-polifenoli( miricetina, leucoantociani, acid cafeic);
-acizi fenol carbonici( acid clorogenic), flavonoide(...
Detalii
Rocoina este o planta erbacee care face parte din fam. Cariophyllaceae si mai este cunoscut in popor si sub urmatoarele...
Detalii
Urzica vie este o planta care face parte din fam. Urticaceae si mai este cunoscuta in popor si sub urmatoarele denumiri: urzică...
Detalii
Usturoiul verde nu este numai un semn timpuriu al florilor de primăvară, sau un supliment delicios pentru o dietă...
Detalii
Câți dintre noi nu am făcut întrecere de suflat în puf de păpădie în copilărie? Sau am împletit mândre
Detalii
Untișorul (Ficaria Verna), sau grâușorul în termeni populari, este acea plantă micuță de pădure care...
Detalii