Rodul pământului este o planta erbacee care face parte din fam. Araceae si mai este cunoscut in popor si sub urmatoarele denumiri: aron, baltag, barba-lui-Aron, calendarul-codrului, ceapa-zânelor, cocoÈ™oaică, ghimbir-nemÈ›esc, jidănas, limba-broastei, limba-vacii, mărcet, piciorul-viÈ›elului, porumbul calului, porumbul cucului, porumbul È™arpelui, purcei, rădăcină de friguri, săgeată, unguroaică.
Descriere si caractere de recunoastere
-planta erbacee, perena, foarte toxica cu rizom alb, cilindric sau ovoidal;
-tulpina este inalta de 20-50 cm;
-frunzele sunt mari, late, lucioase, sagitate sau hastate, cu nervuri proeminente, lung-petiolate, una din frunze are aspect de cornet rasucit;
-florile sunt mici, grupate in spadix cu ax ingrosat; cele femele sunt la baza inflorescentei, iar cele mascule spre varf;
-fructele sunt bace, rosii, asezate in spic strans, acoperite cu o membrana.
Inflorire in lunile APRILIE- IUNIE.
Recoltarea rizomilor se face toamna, inainte de formarea frunzelor( MARTIE) sau toamna( SEPTEMBRIE-OCTOMBRIE); rizomii mai vechi de 4-5 luni isi pierd eficacitatea.
Raspandire
Creste in toata tara, prin paduri umede de foioase, la campie si la deal.
Compozitie
-saponine, glicozizi;
-alcaloizi si alti compusi cianici.
-mucilagii, gume, amidon, substante grase.
Proprietati terapeutice
-antireumatice, vezicante, detergente.
Recomandari
Se foloseste numai extern din cauza toxicitatii tuturor organelor.
-reumatism, poliartroze;
-ulcere de gamba, rani cangrenoase, ulceratii cutanate de scorbut, echimoze;
-umflaturi de limba si laringe, hemoroizi;
Alte utilizari
-in cosmetica: paste de dinti, creme, lotiuni, sapunuri;
-in aromatizarea unor bauturi alcooli;
-in medicina veterinara se foloseste contra colicilor si diareei la vitei/manji.
Mod de preparare
Frunzele zdrobite se folosesc in cataplasme pentru cancerul de san si nas, polipi, deformari.
Contraindicaţii
Se evita consumul intern din cauza toxicitatii.
Surse pentru acest articol:
Flora medicinala a Romaniei, Prof. univ. dr. Constantin I. Milica, Drd. ing. Camelia Nicoleta Roman, Ing. Daniela Troia
În perioadele reci, mai ales în timpul iernii, când alimentaÈ›ia este mai săracă în vitamine È™i
Detalii
Dacă citim eticheta maionezei din comerÈ›, vom rămâne surprinÈ™i de câÈ›i aditivi conÈ›ine, alături de alte
Detalii
Cunoscuta planta binefăcătoare a primăverii, urzica, se folosea cu multe secole în urmă în special pentru
Detalii
Compozitie
-polifenoli( miricetina, leucoantociani, acid cafeic);
-acizi fenol carbonici( acid clorogenic), flavonoide(...
Detalii
Rocoina este o planta erbacee care face parte din fam. Cariophyllaceae si mai este cunoscut in popor si sub urmatoarele...
Detalii
Urzica vie este o planta care face parte din fam. Urticaceae si mai este cunoscuta in popor si sub urmatoarele denumiri: urzică...
Detalii
Usturoiul verde nu este numai un semn timpuriu al florilor de primăvară, sau un supliment delicios pentru o...
Detalii
CâÈ›i dintre noi nu am făcut întrecere de suflat în puf de păpădie în copilărie? Sau am împletit...
Detalii
UntiÈ™orul (Ficaria Verna), sau grâuÈ™orul în termeni populari, este acea plantă micuță de
Detalii