Rodul pământului


Rodul pământului este o planta erbacee care face parte din fam. Araceae si mai este cunoscut in popor si sub urmatoarele denumiri:  aron, baltag, barba-lui-Aron, calendarul-codrului, ceapa-zânelor, cocoșoaică, ghimbir-nemțesc, jidănas, limba-broastei, limba-vacii, mărcet, piciorul-vițelului, porumbul calului, porumbul cucului, porumbul șarpelui, purcei, rădăcină de friguri, săgeată, unguroaică.


Descriere si caractere de recunoastere

-planta erbacee, perena, foarte toxica cu rizom alb, cilindric sau ovoidal;
-tulpina este inalta de 20-50 cm;
-frunzele sunt mari, late, lucioase, sagitate sau hastate, cu nervuri proeminente, lung-petiolate, una din frunze are aspect de cornet rasucit;
-florile sunt mici, grupate in spadix cu ax ingrosat; cele femele sunt la baza inflorescentei, iar cele mascule spre varf;
-fructele sunt bace, rosii, asezate in spic strans, acoperite cu o membrana.
Inflorire in lunile APRILIE- IUNIE.
Recoltarea rizomilor se face toamna, inainte de formarea frunzelor( MARTIE) sau toamna( SEPTEMBRIE-OCTOMBRIE); rizomii mai vechi de 4-5 luni isi pierd eficacitatea. 
 

Raspandire

Creste in toata tara, prin paduri umede de foioase, la campie si la deal.
 

Compozitie

-saponine, glicozizi;
-alcaloizi si alti compusi cianici.
-mucilagii, gume, amidon, substante grase.
 

Proprietati terapeutice

-antireumatice, vezicante, detergente.
 

Recomandari

Se foloseste numai extern din cauza toxicitatii tuturor organelor.
-reumatism, poliartroze;
-ulcere de gamba, rani cangrenoase, ulceratii cutanate de scorbut, echimoze;
-umflaturi de limba si laringe, hemoroizi;
 
 

Alte utilizari

-in cosmetica: paste de dinti, creme, lotiuni, sapunuri;
-in aromatizarea unor bauturi alcooli;
-in medicina veterinara se foloseste contra colicilor si diareei la vitei/manji.
 

Mod de preparare

Frunzele zdrobite se folosesc in cataplasme pentru cancerul de san si nas, polipi, deformari.

 

Contraindicaţii

Se evita consumul intern din cauza toxicitatii.

 

 

 

 

 

Surse pentru acest articol: 
Flora medicinala a RomanieiProf. univ. dr. Constantin I. Milica, Drd. ing. Camelia Nicoleta Roman, Ing. Daniela Troia

Hrean ras la borcan cu otet si miere

Nu poate sa te prinda iarna fara sa pui un borcan de 

Detalii

Mierea cu nuci si scortisoara - amestecul delicios cu efecte miraculoase

Amestecul de miere, nuci si scortisoara are, pe langa o multime de beneficii si un gust extraordinar de bun, ceea ce il face agreat in primul rand...

Detalii

Bors din ierburi de primavara cu efect tamaduitor

Fiind in plin sezon al verdeturilor de primavara e bine sa ne bucuram cat mai mult de darurile pe care acest minunat anotimp ni le ofera, si...

Detalii

Măceș

Măceșul este un arbust care face parte din fam. Rosaceae si il regasim in popor sub urmatoarele denumiri: cacadâr, răsură, mărăcine, laba-mâței, rug,...

Detalii

Păducel

Păducelul este un arbust care face parte din fam. Rosaceae si mai este cunoscut in popor si sub urmatoarele denumiri: păducel...

Detalii

Porumbar

Porumbarul este un arbust care face parte din fam. Rosaceae si il regasim in popor sub urmatoarele denumiri: mărăcine,...

Detalii

Sucul de varză, leacul cu proprietăți vindecătoare miraculoase

Varza este un super aliment extrem de bogat în vitamine și minerale, fiind foarte cunoscută pentru efectele...

Detalii

Fructele de Păducel, leacul miraculos al inimii bolnave

“Farmacia naturii” ne oferă cel mai puternic leac pentru mentinerea si îmbunătățirea...

Detalii

Beneficiile nebănuite ale rădăcinii de cicoare

Deși este cunoscută încă din Egiptul antic, când se folosea în medicina populara, rădăcina de 

Detalii