Rută


Ruta este subarbust care face parte din fam. Rutaceae si mai este cunoscuta in popor si sub urmatoarele denumiri: vârnanț, vârnaț, iarbă-de-har.


Descriere si caractere de recunoastere

-subarbust peren, semi-lemnos, cu radacina lemnoasa, oblica;
-tulpina este inalta de 30-70 cm, dreapta, fara peri, lemnificata la baza si ramificata spre varf;
-frunzele sunt alterne, penat-sectate, alungite, cele bazale lung-petiolate, iar cele superioare sesile sau scurt-petiolate;
-florile sunt mici, cu 4 petale galbene-verzui, dispuse in corimb;
-fructul este o capsula dehiscenta, aripata, cu seminte negricioase.
Inflorire in lunile IUNIE- AUGUST.
Recoltarea partii aeriene( frunze, lastari tineri) se face inainte de inflorire( MAI-IULIE), din anul II de vegetatie, emana miros intens, penetrant. 
 

Raspandire

Are origine mediteraneana. 
Creste spontan pe coaste insorite, aride, pietroase, frecvent pe ziduri.
Se cultiva in gradini, se foloseste ca planta medicinala, aromata, ornamentala si melifera.
 

Compozitie

-ulei eteric, alcaloizi, derivati cumarinici;
-glicozizi, taninuri, principii amare, rasini, rezine, saruri minerale.
 

Proprietati terapeutice

-antispastice, calmante, laxative, antiulceroase, carminative, vermifuge;
-diuretice, antispastice, stimulente, sudorifice, cicatrizante;
-tahicardie, palpitatii;
-convulsii, isterie, epilepsie, nevroze, ameteli, melancolie;
-tulburari menstruale, sangerari uterine, cicluri neregulate, retentie urinara;
-sciatica, artroze, reumatism, guta;
-eruptii, rani, degeraturi, distrugerea paduchilor si puricilor, intepaturi insecte, muscaturi sarpe, caini turbati;
-tulburari de vedere, secretii oculare.
 

Recomandari

-------
-------
-------
 

Alte utilizari

-herba este folosita ca aromatizant ptr. bauturi alcoolice;
-in zootehnie, in fatarile grele se da la vaci pentru cresterea secretiilor uterine;
-din locul unde se cultiva sunt alungate viperele si animalele veninoase.
 

Contraindicaţii

Dozele mari provoaca intoxicatii pana se ajunge la deces.Atentie la dozaj!

 

Observatii

-dupa recoltare trebuie spalate mainile.

 

 

 

Surse pentru acest articol: 
Flora medicinala a RomanieiProf. univ. dr. Constantin I. Milica, Drd. ing. Camelia Nicoleta Roman, Ing. Daniela Troia

Hrean ras la borcan cu otet si miere

Nu poate sa te prinda iarna fara sa pui un borcan de 

Detalii

Mierea cu nuci si scortisoara - amestecul delicios cu efecte miraculoase

Amestecul de miere, nuci si scortisoara are, pe langa o multime de beneficii si un gust extraordinar de bun, ceea ce il face agreat in primul rand...

Detalii

Bors din ierburi de primavara cu efect tamaduitor

Fiind in plin sezon al verdeturilor de primavara e bine sa ne bucuram cat mai mult de darurile pe care acest minunat anotimp ni le ofera, si...

Detalii

Măceș

Măceșul este un arbust care face parte din fam. Rosaceae si il regasim in popor sub urmatoarele denumiri: cacadâr, răsură, mărăcine, laba-mâței, rug,...

Detalii

Păducel

Păducelul este un arbust care face parte din fam. Rosaceae si mai este cunoscut in popor si sub urmatoarele denumiri: păducel...

Detalii

Porumbar

Porumbarul este un arbust care face parte din fam. Rosaceae si il regasim in popor sub urmatoarele denumiri: mărăcine,...

Detalii

Sucul de varză, leacul cu proprietăți vindecătoare miraculoase

Varza este un super aliment extrem de bogat în vitamine și minerale, fiind foarte cunoscută pentru efectele...

Detalii

Fructele de Păducel, leacul miraculos al inimii bolnave

“Farmacia naturii” ne oferă cel mai puternic leac pentru mentinerea si îmbunătățirea...

Detalii

Beneficiile nebănuite ale rădăcinii de cicoare

Deși este cunoscută încă din Egiptul antic, când se folosea în medicina populara, rădăcina de 

Detalii