Ruta este subarbust care face parte din fam. Rutaceae si mai este cunoscuta in popor si sub urmatoarele denumiri: vârnanț, vârnaț, iarbă-de-har.
Descriere si caractere de recunoastere
-subarbust peren, semi-lemnos, cu radacina lemnoasa, oblica;
-tulpina este inalta de 30-70 cm, dreapta, fara peri, lemnificata la baza si ramificata spre varf;
-frunzele sunt alterne, penat-sectate, alungite, cele bazale lung-petiolate, iar cele superioare sesile sau scurt-petiolate;
-florile sunt mici, cu 4 petale galbene-verzui, dispuse in corimb;
-fructul este o capsula dehiscenta, aripata, cu seminte negricioase.
Inflorire in lunile IUNIE- AUGUST.
Recoltarea partii aeriene( frunze, lastari tineri) se face inainte de inflorire( MAI-IULIE), din anul II de vegetatie, emana miros intens, penetrant.
Raspandire
Are origine mediteraneana.
Creste spontan pe coaste insorite, aride, pietroase, frecvent pe ziduri.
Se cultiva in gradini, se foloseste ca planta medicinala, aromata, ornamentala si melifera.
Compozitie
-ulei eteric, alcaloizi, derivati cumarinici;
-glicozizi, taninuri, principii amare, rasini, rezine, saruri minerale.
Proprietati terapeutice
-antispastice, calmante, laxative, antiulceroase, carminative, vermifuge;
-diuretice, antispastice, stimulente, sudorifice, cicatrizante;
-tahicardie, palpitatii;
-convulsii, isterie, epilepsie, nevroze, ameteli, melancolie;
-tulburari menstruale, sangerari uterine, cicluri neregulate, retentie urinara;
-sciatica, artroze, reumatism, guta;
-eruptii, rani, degeraturi, distrugerea paduchilor si puricilor, intepaturi insecte, muscaturi sarpe, caini turbati;
-tulburari de vedere, secretii oculare.
Recomandari
-------
-------
-------
Alte utilizari
-herba este folosita ca aromatizant ptr. bauturi alcoolice;
-in zootehnie, in fatarile grele se da la vaci pentru cresterea secretiilor uterine;
-din locul unde se cultiva sunt alungate viperele si animalele veninoase.
Contraindicaţii
Dozele mari provoaca intoxicatii pana se ajunge la deces.Atentie la dozaj!
Observatii
-dupa recoltare trebuie spalate mainile.
Surse pentru acest articol:
Flora medicinala a Romaniei, Prof. univ. dr. Constantin I. Milica, Drd. ing. Camelia Nicoleta Roman, Ing. Daniela Troia
În perioadele reci, mai ales în timpul iernii, când alimentația este mai săracă în vitamine și
Detalii
Dacă citim eticheta maionezei din comerț, vom rămâne surprinși de câți aditivi conține, alături de alte
Detalii
Cunoscuta planta binefăcătoare a primăverii, urzica, se folosea cu multe secole în urmă în special pentru
Detalii
Compozitie
-polifenoli( miricetina, leucoantociani, acid cafeic);
-acizi fenol carbonici( acid clorogenic), flavonoide(...
Detalii
Rocoina este o planta erbacee care face parte din fam. Cariophyllaceae si mai este cunoscut in popor si sub urmatoarele...
Detalii
Urzica vie este o planta care face parte din fam. Urticaceae si mai este cunoscuta in popor si sub urmatoarele denumiri: urzică...
Detalii
Usturoiul verde nu este numai un semn timpuriu al florilor de primăvară, sau un supliment delicios pentru o dietă...
Detalii
Câți dintre noi nu am făcut întrecere de suflat în puf de păpădie în copilărie? Sau am împletit mândre
Detalii
Untișorul (Ficaria Verna), sau grâușorul în termeni populari, este acea plantă micuță de pădure care...
Detalii