Salcia( Rachita alba)


Arbore care poate ajunge până la 20 m înălţime. Are o coroană neregulată, cu lujeri subţiri, flexibili. Scoarţa se desprinde uşor de pe ramuri. Frunzele sunt lanceolate, lungi de 4- 10 cm. Florile sunt unisexuate, în amenţi („mâţişori") şi se formează o dată cu frunzele. Toate speciile de Salcie (cu excepţia Salciei căpreşti) sunt plante de lunci şi zăvoaie, preferând locurile cu multă umiditate, în special la şes.

Compoziţie

Cantitativ, compoziţia chimică este în funcţie de specie. Salcia conţine între 1,5- 15% glicozide fenolice, incluzând salicina şi derivaţii ei. Conţine taninuri de natură catechinică 8- 20%, galotaninuri şi taninuri condensate (procyanidine); flavonoizi, inclusiv izoquercitrină, maringină şi glicozidele sale. Conţinutul cel mai mare în salicină se află în coaja speciilor Salix purpurea şi Salix fragilis.

Actiune si recomndari

Salicina şi derivaţii ei se dedublează în organism în acid salicilic, care-i imprimă acţiunile antipiretice şi analgezice.

Efectele analgezice şi antipiretice (de reducere a febrei) erau cunoscute încă din Antichitate. Se recomandă în dureri reumatice, ca sedativ, în insomnii şi în durerile uterine.

Mod de preparare

Sub formă de decoct de coajă mărunţită, 2 linguri la o cană cu apă; se iau 5-6 linguri pe zi. Se poate administra şi sub formă de pulbere de 3 ori pe zi, câte o jumătate de linguriţă.

Contraindicaţii

Persoanele sensibile la aspirină.

 

Hrean ras la borcan cu otet si miere

Nu poate sa te prinda iarna fara sa pui un borcan de 

Detalii

Mierea cu nuci si scortisoara - amestecul delicios cu efecte miraculoase

Amestecul de miere, nuci si scortisoara are, pe langa o multime de beneficii si un gust extraordinar de bun, ceea ce il face agreat in primul rand...

Detalii

Bors din ierburi de primavara cu efect tamaduitor

Fiind in plin sezon al verdeturilor de primavara e bine sa ne bucuram cat mai mult de darurile pe care acest minunat anotimp ni le ofera, si...

Detalii

Măceș

Măceșul este un arbust care face parte din fam. Rosaceae si il regasim in popor sub urmatoarele denumiri: cacadâr, răsură, mărăcine, laba-mâței, rug,...

Detalii

Păducel

Păducelul este un arbust care face parte din fam. Rosaceae si mai este cunoscut in popor si sub urmatoarele denumiri: păducel...

Detalii

Porumbar

Porumbarul este un arbust care face parte din fam. Rosaceae si il regasim in popor sub urmatoarele denumiri: mărăcine,...

Detalii

Sucul de varză, leacul cu proprietăți vindecătoare miraculoase

Varza este un super aliment extrem de bogat în vitamine și minerale, fiind foarte cunoscută pentru efectele...

Detalii

Fructele de Păducel, leacul miraculos al inimii bolnave

“Farmacia naturii” ne oferă cel mai puternic leac pentru mentinerea si îmbunătățirea...

Detalii

Beneficiile nebănuite ale rădăcinii de cicoare

Deși este cunoscută încă din Egiptul antic, când se folosea în medicina populara, rădăcina de 

Detalii