Saschiul este un subarbust care face parte din fam. Apocynaceae si mai este cunoscut in popor si sub urmatoarele denumiri: vinca, brăbănoc, brebenel, sascău, caprifoi, cununiță, violeta-vrăjitoarei.
Descriere si caractere de recunoastere
-subarbust cu tulpina taratoare de 50-100 cm, partial lemnoasa la baza si cu tulpini aeriene de 15-20 cm;
-frunzele sunt persistente, eliptice, groase, lucioase, de culoare verde inchis;
-florile sunt solitare cu 5 petale violacee, , unite la baza;
-fructele sunt folicule, cu 2-3 seminte brune.
Inflorire in lunile APRILIE- IUNIE.
Recoltarea partii aeriene se face inainte de si in timpul infloririi, la continut maxim in principii active.
Raspandire
Creste spontan in paduri umbroase de fag si stejar, tufarisuri, cranguri.
Formele ameliorate sunt cultivate ornamental.
Compozitie
-alcaloizi cu nucleu indolic;
-taninuri, carotenoizi, flavonoide, fitosteroli, pectine;
-acizi organici, aminoacizi liberi;
-vitamina C, saruri minerale( Ca, K, Mg, Mn).
Proprietati terapeutice
-hipotensive, vasodilatatoare, oxigenatoare cerebrale, antihemoragice;
-antidiabetice, depurative, diuretice, tonic-digestive, spasmolitice;
-antiscorbutice, antianemice, fortifiante, aperitive;
-astringente, cicatrizante;
Recomandari
-scaderea tensiunii arteriale, reglarea oxigenarii creierului si a circulatiei sangvine la nivel cerebral, reducerea ritmului cardiac, dilatarea arterelor cerebrale, prevenirea aterosclerozei si a tahicardiei neurovegetative, scleroza cerebrala, traumatisme cerebrale;
-scaderea glicemiei si a senzatiei de sete;
-combate tuberculoza, hemoptizia, anginele, faringitele, amigdalitele;
-ameteli, cefalee, vajaieli in urechi, pierderea memoriei, hemoragii nazale;
-previne Alzheimer si imbatranirea prematura;
-ulceratii sangerande, plagi deschise, echimoze, accidente retiniene, contuzii.
Alte utilizari
-intra in compozitia preparatului Vincamina;
-in zootehnie, se da la vaci pentru intarcare.
Contraindicaţii
Nu prezintă.
Surse pentru acest articol:
Flora medicinala a Romaniei, Prof. univ. dr. Constantin I. Milica, Drd. ing. Camelia Nicoleta Roman, Ing. Daniela Troia
În perioadele reci, mai ales în timpul iernii, când alimentația este mai săracă în vitamine și
Detalii
Dacă citim eticheta maionezei din comerț, vom rămâne surprinși de câți aditivi conține, alături de alte
Detalii
Cunoscuta planta binefăcătoare a primăverii, urzica, se folosea cu multe secole în urmă în special pentru
Detalii
Compozitie
-polifenoli( miricetina, leucoantociani, acid cafeic);
-acizi fenol carbonici( acid clorogenic), flavonoide(...
Detalii
Rocoina este o planta erbacee care face parte din fam. Cariophyllaceae si mai este cunoscut in popor si sub urmatoarele...
Detalii
Urzica vie este o planta care face parte din fam. Urticaceae si mai este cunoscuta in popor si sub urmatoarele denumiri: urzică...
Detalii
Usturoiul verde nu este numai un semn timpuriu al florilor de primăvară, sau un supliment delicios pentru o dietă...
Detalii
Câți dintre noi nu am făcut întrecere de suflat în puf de păpădie în copilărie? Sau am împletit mândre
Detalii
Untișorul (Ficaria Verna), sau grâușorul în termeni populari, este acea plantă micuță de pădure care...
Detalii