Schinduf


Schinduful este o planta erbacee care face parte din fam. Leguminosae si mai este cunoscut in popor si sub urmatoarele denumiri:  molotru, fenugrec, sfunduc, sfândig.


Descriere si caractere de recunoastere

-planta erbacee, anuala, cu radacini pivotante;
-tulpina este inalta de 30-70 cm, dreapta, fistuloasa, goala in interior;
-frunzele sunt trifoliate, ascutite, usor dintate, paroase pe dos, petiolate;
-florile sunt papilonate, cu petale galbene sau slab liliachii, grupate cate 1-2 la subsuara frunzelor;
-fructele sunt pastai alungite( 8-10 cm), drepte sau curbate, cu 10-20 seminte comprimate, brun-roscate.
Inflorire in lunile MAI- IULIE.
Recoltarea partii aeriene si a florilor fara codite se face pe timp insorit, inainte de maturitate cu repetare la intervale de 3-5 zile. 
 

Raspandire

Este salbaticita prin semanaturi din valcele insorite si uscate.
Cultivarea se face in sudul tarii( Baragan, Dobrogea).
 

Compozitie

-alcaloizi piridinici, fitosterine, cumarine;
-saponozide, taninuri, substante amare, rutozizi, steroizi, coline;
-lipide sterolice, acizi grasi;
-trigliceride, flavonoide, mucilagii, ulei eteric;
-glucide, vitamine( C, B), saruri minerale( Fe, Mg, P).
 

Proprietati terapeutice

-expectorante, emoliente, antiinflamatoare, diuretice, cicatrizante;
-stimulent digestiv, antiputride, antihelmintice, galactogene, afrodiziace;
-cardiotonice, hipoglicemiante, tonice, reconfortante, racoritoare.
 

Recomandari

-stimuleaza pancreasul si digestia, combate cancerul hepatic, combate viermii intestinali( oxiuri, ascarizi, tricocefali), lipsa poftei de mancare;
-reglarea diabetului si a colesterolului, celulita, formarea muschilor;
-astenie nervoasa, anemie, denutritie, limfatism, rahitism, convalescenta;
-astm bronsic, tuberculoza, friguri cu fierbintei, hipertensiune arteriala;
-metrite, stimularea functiei sexuale, vaginita, stimularea lactatiei;
-rani deschise la picioare, bube, plagi, abcese, acnee, flegmoane, furuncule, bataturi, contuzii, inflamatii bucale.
 

Alte utilizari

-semintele fierte in lapte de soia sunt foarte nutritive;
-semintele se folosesc la condimentarea alimentelor( fripturi), in aromatizarea branzeturilor si a siropului de glucoza-fructoza.
 

Mod de preparare

2 linguri de seminţe măcinate se opăresc cu 1/4 l apă clocotită. Se lasă la extras 3 ore, se fierbe timp scurt, se bea călduţ. Prin amestecarea acestui extract cu miere în părţi egale se recomandă în tuse.

Pentru diabetici se recomandă faina proaspat macinată până la 10 g pe zi. Există şi capsule operculate de 291 mg, conţinând 0,45% trigonelină, din care se iau sase capsule pe zi.

Extern, se utilizează tot macinate; 100 g seminţe se încalzesc cu puţină apă până la primul clocot. După răcire se aplică local în comprese de tifon.

 

Contraindicaţii

-în timpul sarcinii.

 

 

 

 

Surse pentru acest articol: 
Ghidul plantelor medicinale si aromatice de la A la ZOvidiu Bojor
Flora medicinala a RomanieiProf. univ. dr. Constantin I. Milica, Drd. ing. Camelia Nicoleta Roman, Ing. Daniela Troia

 

Hrean ras la borcan cu otet si miere

Nu poate sa te prinda iarna fara sa pui un borcan de 

Detalii

Mierea cu nuci si scortisoara - amestecul delicios cu efecte miraculoase

Amestecul de miere, nuci si scortisoara are, pe langa o multime de beneficii si un gust extraordinar de bun, ceea ce il face agreat in primul rand...

Detalii

Bors din ierburi de primavara cu efect tamaduitor

Fiind in plin sezon al verdeturilor de primavara e bine sa ne bucuram cat mai mult de darurile pe care acest minunat anotimp ni le ofera, si...

Detalii

Măceș

Măceșul este un arbust care face parte din fam. Rosaceae si il regasim in popor sub urmatoarele denumiri: cacadâr, răsură, mărăcine, laba-mâței, rug,...

Detalii

Păducel

Păducelul este un arbust care face parte din fam. Rosaceae si mai este cunoscut in popor si sub urmatoarele denumiri: păducel...

Detalii

Porumbar

Porumbarul este un arbust care face parte din fam. Rosaceae si il regasim in popor sub urmatoarele denumiri: mărăcine,...

Detalii

Sucul de varză, leacul cu proprietăți vindecătoare miraculoase

Varza este un super aliment extrem de bogat în vitamine și minerale, fiind foarte cunoscută pentru efectele...

Detalii

Fructele de Păducel, leacul miraculos al inimii bolnave

“Farmacia naturii” ne oferă cel mai puternic leac pentru mentinerea si îmbunătățirea...

Detalii

Beneficiile nebănuite ale rădăcinii de cicoare

Deși este cunoscută încă din Egiptul antic, când se folosea în medicina populara, rădăcina de 

Detalii