Schinduf


Schinduful este o planta erbacee care face parte din fam. Leguminosae si mai este cunoscut in popor si sub urmatoarele denumiri:  molotru, fenugrec, sfunduc, sfândig.


Descriere si caractere de recunoastere

-planta erbacee, anuala, cu radacini pivotante;
-tulpina este inalta de 30-70 cm, dreapta, fistuloasa, goala in interior;
-frunzele sunt trifoliate, ascutite, usor dintate, paroase pe dos, petiolate;
-florile sunt papilonate, cu petale galbene sau slab liliachii, grupate cate 1-2 la subsuara frunzelor;
-fructele sunt pastai alungite( 8-10 cm), drepte sau curbate, cu 10-20 seminte comprimate, brun-roscate.
Inflorire in lunile MAI- IULIE.
Recoltarea partii aeriene si a florilor fara codite se face pe timp insorit, inainte de maturitate cu repetare la intervale de 3-5 zile. 
 

Raspandire

Este salbaticita prin semanaturi din valcele insorite si uscate.
Cultivarea se face in sudul tarii( Baragan, Dobrogea).
 

Compozitie

-alcaloizi piridinici, fitosterine, cumarine;
-saponozide, taninuri, substante amare, rutozizi, steroizi, coline;
-lipide sterolice, acizi grasi;
-trigliceride, flavonoide, mucilagii, ulei eteric;
-glucide, vitamine( C, B), saruri minerale( Fe, Mg, P).
 

Proprietati terapeutice

-expectorante, emoliente, antiinflamatoare, diuretice, cicatrizante;
-stimulent digestiv, antiputride, antihelmintice, galactogene, afrodiziace;
-cardiotonice, hipoglicemiante, tonice, reconfortante, racoritoare.
 

Recomandari

-stimuleaza pancreasul si digestia, combate cancerul hepatic, combate viermii intestinali( oxiuri, ascarizi, tricocefali), lipsa poftei de mancare;
-reglarea diabetului si a colesterolului, celulita, formarea muschilor;
-astenie nervoasa, anemie, denutritie, limfatism, rahitism, convalescenta;
-astm bronsic, tuberculoza, friguri cu fierbintei, hipertensiune arteriala;
-metrite, stimularea functiei sexuale, vaginita, stimularea lactatiei;
-rani deschise la picioare, bube, plagi, abcese, acnee, flegmoane, furuncule, bataturi, contuzii, inflamatii bucale.
 

Alte utilizari

-semintele fierte in lapte de soia sunt foarte nutritive;
-semintele se folosesc la condimentarea alimentelor( fripturi), in aromatizarea branzeturilor si a siropului de glucoza-fructoza.
 

Mod de preparare

2 linguri de seminţe măcinate se opăresc cu 1/4 l apă clocotită. Se lasă la extras 3 ore, se fierbe timp scurt, se bea călduţ. Prin amestecarea acestui extract cu miere în părţi egale se recomandă în tuse.

Pentru diabetici se recomandă faina proaspat macinată până la 10 g pe zi. Există şi capsule operculate de 291 mg, conţinând 0,45% trigonelină, din care se iau sase capsule pe zi.

Extern, se utilizează tot macinate; 100 g seminţe se încalzesc cu puţină apă până la primul clocot. După răcire se aplică local în comprese de tifon.

 

Contraindicaţii

-în timpul sarcinii.

 

 

 

 

Surse pentru acest articol: 
Ghidul plantelor medicinale si aromatice de la A la ZOvidiu Bojor
Flora medicinala a RomanieiProf. univ. dr. Constantin I. Milica, Drd. ing. Camelia Nicoleta Roman, Ing. Daniela Troia

 

Bors traditional cu efecte vindecatoare exceptionale - Supa acra de sfecla rosie

În perioadele reci, mai ales în timpul iernii, când alimentația este mai săracă în vitamine și 

Detalii

Maioneza de post din Avocado / Reteta si Beneficii asupra sănătății

Dacă citim eticheta maionezei din comerț, vom rămâne surprinși de câți aditivi conține, alături de alte 

Detalii

13 Retete de Post cu Urzici care Curata si Reimprospateaza Sangele

Cunoscuta planta binefăcătoare a primăverii, urzica, se folosea cu multe secole în urmă în special pentru 

Detalii

Alunul

  Compozitie -polifenoli( miricetina, leucoantociani, acid cafeic); -acizi fenol carbonici( acid clorogenic), flavonoide(...

Detalii

Rocoină

Rocoina este o planta erbacee care face parte din fam. Cariophyllaceae si mai este cunoscut in popor si sub urmatoarele...

Detalii

Urzică vie

Urzica vie este o planta care face parte din fam. Urticaceae si mai este cunoscuta in popor si sub urmatoarele denumiri: urzică...

Detalii

Usturoiul verde, leguma de leac a primaverii care sustine sistemul cardiovascular

Usturoiul verde nu este numai un semn timpuriu al florilor de primăvară, sau un supliment delicios pentru o dietă...

Detalii

Colorant natural din păpădie, planta cu multiple virtuti terapeutice

Câți dintre noi nu am făcut întrecere de suflat în puf de păpădie în copilărie? Sau am împletit mândre 

Detalii

Untișorul, planta care distruge bacteriile și tratează hemoroizii

Untișorul (Ficaria Verna), sau grâușorul în termeni populari, este acea plantă micuță de pădure care...

Detalii