Sclipeții sunt o plante erbacee care face parte din fam. Rosaceae si mai sunt cunoscuti in popor si sub urmatoarele denumiri: scrântitoare, calidemia, cinci-degete, găinușe, ghimneriu, iarba-faptului.
Descriere si caractere de recunoastere
-planta erbacee, perena, cu rizom gros, lemnos, rosiatic in interior;
-tulpinile sunt aeriene, inalte de 20-30 cm, subtire, fara peri, noduroase, ramificata;
-frunzele tulpinale sunt sunt trifoliate, cu foliole alungit-lanceolate, dintate pe margini, petiolate;
-florile sunt solitare, pe tipul 4, cu petale galbene-aurii, lung pedunculate;
-fructele sunt nucule ovale, protejate de caliciul persistent.
Inflorire in lunile MAI- AUGUST.
Recoltarea rizomilor( fara radacini) se face primavara, inainte de aparitia frunzelor bazale( MARTIE-MAI) sau toamna( SEPTEMBRIE-OCTOMBRIE) cu gust puternic astringent si miros placut.
Raspandire
Creste spontan in zona colinelor, pana in etajul subalpin, pe soluri turboase, umede, calcaroase, in poeni, pajisti, marginea padurilor, mai ales in muntii Bihorului, Maramuresului, Sebesului, Iezer, Papusa.
Compozitie
-taninuri elagice, rezine, torentol, colorant rosu de Tormentilla;
-tormentozida, ulei eteric, rasini, ceara;
-derivati fenilpropanici;
-acizi organici, polifenoli;
-substante minerale.
Proprietati terapeutice
-antidiareice, astringente, cicatrizante, antiviral, imunostimulatoare;
-excitante, antialergice, hemostatice, febrifuge.
Recomandari
-malarie, enterite, enterocolite, catar intestinal, diaree, dizenterie, colici, hemoragii, stomacale;
-hemoragii uterine, nefrite, metrite, leucoree, enurezis nocturn;
-tuberculoza, hemoptizie, guturai, raguseli;
-eczeme, echimoze, pistrui, rani, arsuri, degeraturi, panaritiu, contuzii, prurit, ulcer varicos, furuncule, fisuri anale;
-aftoze bucale, ulceratii in gura si gat, stomatite, gingivite, amigdalite.
Alte utilizari
-extractele intra in preparatele antidiareice si antiinflamatoare;
-pulberea de rizomi se foloseste la vopsit si tabacit.
Contraindicaţii
Nu prezintă.
Surse pentru acest articol:
Flora medicinala a Romaniei, Prof. univ. dr. Constantin I. Milica, Drd. ing. Camelia Nicoleta Roman, Ing. Daniela Troia
În perioadele reci, mai ales în timpul iernii, când alimentația este mai săracă în vitamine și
Detalii
Dacă citim eticheta maionezei din comerț, vom rămâne surprinși de câți aditivi conține, alături de alte
Detalii
Cunoscuta planta binefăcătoare a primăverii, urzica, se folosea cu multe secole în urmă în special pentru
Detalii
Compozitie
-polifenoli( miricetina, leucoantociani, acid cafeic);
-acizi fenol carbonici( acid clorogenic), flavonoide(...
Detalii
Rocoina este o planta erbacee care face parte din fam. Cariophyllaceae si mai este cunoscut in popor si sub urmatoarele...
Detalii
Urzica vie este o planta care face parte din fam. Urticaceae si mai este cunoscuta in popor si sub urmatoarele denumiri: urzică...
Detalii
Usturoiul verde nu este numai un semn timpuriu al florilor de primăvară, sau un supliment delicios pentru o dietă...
Detalii
Câți dintre noi nu am făcut întrecere de suflat în puf de păpădie în copilărie? Sau am împletit mândre
Detalii
Untișorul (Ficaria Verna), sau grâușorul în termeni populari, este acea plantă micuță de pădure care...
Detalii