Scoruşul de munte


Arbore înalt până la 15 m, cu coroana rotundă. Frunzele sunt imparipenat compuse, de 10- 15 cm lungime, cu 4- 8 perechi de foliole şi una terminala, cu marginea fin dinţata. Florile sunt grupate într-o inflorescenţă aproape globuloasă şi au culoarea albă. Fructele sunt roşii, sferice, în jur de 1 cm, cu 3 seminţe în interior. Arborele intră în compoziţia pădurilor de foioase sau de amestec, chiar şi în molidişuri. Preferă marginea pădurilor sau luminişurile. Fructele se recoltează de la sfârşitul lunii septembrie până în noiembrie. Se usucă artificial, după înlăturarea resturilor de peduncul.

Compoziţie

Fructele conţin tanin, zaharuri, vitamina C 150- 200 mg%, provitamina A, vitaminele B1, B2, B3, PP şi E, acid malic, sorbinic şi parasorbinic, săruri minerale etc.

Actiune si recomandari

Datorită taninurilor, fructele Scoruşului de munte au proprietăţi astringente. Fiind o bogată sursă de vitamine naturale şi beta-carotenoizi, ele măresc capacitatea de apărare a organismului, prevenind infecţiile bacteriene şi virale şi ajuta la refacerea organismului în perioada de convalescenţă.

Reduc nivelul colesterolului în sânge, diminuează oboseala, fortifică sistemul nervos, măresc acuitatea vizuală, sporesc rezistenţa fizică şi întârzie procesul de îmbătrânire.

Mod de preparare

Fructele pot fi mâncate ca atare. Din fructele uscate se poate prepara o infuzie, o lingură la o cană cu apa. Se beau 2- 3 căni pe zi.

Se pot prepara şi gemuri si siropuri.

Contraindicaţii

Nu prezintă.

 

Hrean ras la borcan cu otet si miere

Nu poate sa te prinda iarna fara sa pui un borcan de 

Detalii

Mierea cu nuci si scortisoara - amestecul delicios cu efecte miraculoase

Amestecul de miere, nuci si scortisoara are, pe langa o multime de beneficii si un gust extraordinar de bun, ceea ce il face agreat in primul rand...

Detalii

Bors din ierburi de primavara cu efect tamaduitor

Fiind in plin sezon al verdeturilor de primavara e bine sa ne bucuram cat mai mult de darurile pe care acest minunat anotimp ni le ofera, si...

Detalii

Măceș

Măceșul este un arbust care face parte din fam. Rosaceae si il regasim in popor sub urmatoarele denumiri: cacadâr, răsură, mărăcine, laba-mâței, rug,...

Detalii

Păducel

Păducelul este un arbust care face parte din fam. Rosaceae si mai este cunoscut in popor si sub urmatoarele denumiri: păducel...

Detalii

Porumbar

Porumbarul este un arbust care face parte din fam. Rosaceae si il regasim in popor sub urmatoarele denumiri: mărăcine,...

Detalii

Sucul de varză, leacul cu proprietăți vindecătoare miraculoase

Varza este un super aliment extrem de bogat în vitamine și minerale, fiind foarte cunoscută pentru efectele...

Detalii

Fructele de Păducel, leacul miraculos al inimii bolnave

“Farmacia naturii” ne oferă cel mai puternic leac pentru mentinerea si îmbunătățirea...

Detalii

Beneficiile nebănuite ale rădăcinii de cicoare

Deși este cunoscută încă din Egiptul antic, când se folosea în medicina populara, rădăcina de 

Detalii