Tarhon


Tarhonul este o planta care face parte din fam. Compositae si mai este cunoscut in popor si sub urmatoarele denumiri: dracon, tacon, tarcăn, matricea.


Descriere si caractere de recunoastere

-planta erbacee, perena, cu radacina pivotanta, ramificata;
-tulpina dreapta, inalte de 60-100 cm, foarte ramificata;
-frunzele sunt liniar-lanceolate, intregi sau cu margini dintate, lipsite de petiol;
-florile sunt albe, galbene sau brun-violacee, grupate in raceme paniculate;
-fructele sunt achene micio, lipsite de papus.
Inflorire in lunile APRILIE-SEPTEMBRIE.
Se recolteaza partea aeriana, inainte de inflorire( APRILIE-IULIE), cu repetare pana in toamna.
 

Raspandire

Specier originara din Siberia si adusa in Europa pentru a fi cultivata.
In Romania se cultiva in sudul si vestul tarii.
 

Compozitie

-ulei eteric, taninuri, substante amare, alcaloizi, flavonoide,. glicozide cardiotonice;
-cumarine, vitamine( B1, C), saruri minerale.
 

Proprietati terapeutice

-stomahice, digestive, hepatice, anorexie, anticatarale, vermifuge;
-expectorante, febrifuge, diuretice, hipotensive, hipnotice;
-aperiteve, tonice, antiscorbutice.


Recomandari

-afectiuni hepatice, stimularea digestiei si a secretiilor gastrice, ascita, anorexie;
-hipertensiune, catar, hidropizie;
-boli de rinichi, guta, reumatism;
-dureri de dinti, cap, pulpita,, infectii ale gatului, scorbut.
 

Alte utilizari

-frunzele verzi intra in condimentarea unor preparate culinare( salate, supe, sosuri, maioneze, fripturi, otet aromat;
-uleiul eteric intra in compozitia unor parfumuri naturale;
-in gradini alunga purecii de pamant.
 

Contraindicatii

Nu prezinta.

 

 

Surse pentru acest articol: 
Flora medicinala a RomanieiProf. univ. dr. Constantin I. Milica, Drd. ing. Camelia Nicoleta Roman, Ing. Daniela Troia

 

Hrean ras la borcan cu otet si miere

Nu poate sa te prinda iarna fara sa pui un borcan de 

Detalii

Mierea cu nuci si scortisoara - amestecul delicios cu efecte miraculoase

Amestecul de miere, nuci si scortisoara are, pe langa o multime de beneficii si un gust extraordinar de bun, ceea ce il face agreat in primul rand...

Detalii

Bors din ierburi de primavara cu efect tamaduitor

Fiind in plin sezon al verdeturilor de primavara e bine sa ne bucuram cat mai mult de darurile pe care acest minunat anotimp ni le ofera, si...

Detalii

Măceș

Măceșul este un arbust care face parte din fam. Rosaceae si il regasim in popor sub urmatoarele denumiri: cacadâr, răsură, mărăcine, laba-mâței, rug,...

Detalii

Păducel

Păducelul este un arbust care face parte din fam. Rosaceae si mai este cunoscut in popor si sub urmatoarele denumiri: păducel...

Detalii

Porumbar

Porumbarul este un arbust care face parte din fam. Rosaceae si il regasim in popor sub urmatoarele denumiri: mărăcine,...

Detalii

Sucul de varză, leacul cu proprietăți vindecătoare miraculoase

Varza este un super aliment extrem de bogat în vitamine și minerale, fiind foarte cunoscută pentru efectele...

Detalii

Fructele de Păducel, leacul miraculos al inimii bolnave

“Farmacia naturii” ne oferă cel mai puternic leac pentru mentinerea si îmbunătățirea...

Detalii

Beneficiile nebănuite ale rădăcinii de cicoare

Deși este cunoscută încă din Egiptul antic, când se folosea în medicina populara, rădăcina de 

Detalii