Tintaura( Fierea Pamantului)
Plantă modestă, anuală sau bianuală, de 10-40 cm înălţime, cu tulpina dreaptă, ramificată la partea superioară. La bază are o rozetă de frunze care se usucă după înflorire. Frunzele tulpinale sunt scurt peţiolate, alungite cu 3-5 nervuri. Florile, de culoare roz, roz-purpuriu, mai rar albe, sunt grupate la vârful tulpinii. Se recoltează numai părţile aeriene, tăiate cu un cuţit sau cu o foarfecă, pentru a proteja rădăcinile.
Compozitie
Eritaurina sau eritaurozidul (identic cu genţiopicrozidul) este o substanţă amara de natură glicozidică; eritrocentaurozidul, un heterozid neamar, este prezent în plantă alături de un alcaloid, eritricina, rezine, acid oleanolic (0,1-0,7%), eritostermă şi substonţe minerale.
Actiune si recomandari
Preparatelor pe baza de Fierea Pamântului li s-au atribuit şi proprietăţi febrifuge şi de stimulare a organismului sub aspectul imunitar.
Datorită eritaurozidului, o substanţă amară, are proprietăţi de stimulare a secreţiilor gastro- intestinale. Este considerată şi ca un bun imunostimulant.
Mod de preparare
Sub formă de infuzie preparată dintr-o linguriţă plantă mărunţită la o cană cu apă. Se beau 2 căni pe zi înaintea meselor principale. Intră în compoziţia unor ceaiuri medicinale.
Contraindicatii
In gastritele hiperacide.
In ulcerul gastric.