Troscot


Troscotul este o planta care face parte din fam. Plygonaceae si mai este cunoscut in popor si sub urmatoarele denumiri: troscățel, brebenel, hericică, iarba-găinilor, iarbă-roșie, laba-găinii, târsoacă.


Descriere si caractere de recunoastere

-planta erbacee, anuala cu radacina pivotanta;
-tulpinile sunt taratoare, lungi de 10-15 cm, ramificate, noduri umflate, fara peri;
-frunzele sunt lanceolat eliptice, intregi, cu stipele concrescute;
-florile sunt albe, rosietice sau verzui, grupate cate 3-5 in spice sub frunze;
-fructele sunt achene mici si netede, lucioase.
Inflorire in lunile MAI-SEPTEMBRIE.
Se recolteaza partea aeriana fara baza lignificata in timpul infloririi.
 

Raspandire

Apartine genului Polygonum, cu circa 200 specii, dintre care 20 in Romania.
Vegeteaza frecvent de la campie pana in pajistile subalpine, in locuri virane si batatorite, santuri, poteci, curti, pe daramaturi, la marginea drumurilor si cailor ferate.
 

Compozitie

-glicotanoide, taninuri, polifenoli, rezine, antrachinone;
-pigmenti flavonici, ulei eteric, mucilagii, ceruri, grasimi;
-acizi organici, vitamina C, saruri minerale.
 

Proprietati terapeutice

-antidiareice, antidizenterice, astrigente, cicatrizante, antihemoragice;
-diuretice, depurative, detoxifiante, vermifuge;
-antireumatice, hipotensive, antidiabetice, remineralizante, tonic-aperitive.


Recomandari

-litiaza biliara, ulcer gastric, catar intestinal, diaree, dizenterie, hemoragii interne( melene), enterite, hemoroizi, anorexie;
-tuberculoza pulmonara, hemoptizie, nevralgii;
-afectiuni cardiovasculare, hipertensiune, leucoree, metroragii, oligurie, menoragie, albuminurie, eliminarea ureei si a acidului uric;
-anemie, convalescenta, diabet zaharat, obezitate, celulita;
-reumatism, artrite, guta;
-ulceratii cronice, eczeme, plagi sangeroase, varice;
 

Alte utilizari

-herba folosita la vopsirea textilelor in albastru;
-specia Polygonum multiflorum din China previne imbatranirea, da energie si longevitate organismului.
 

Mod de preparare

Sub formă de infuzie, dintr-o lingură din parţi aeriene ale plantei la o cană cu apă. Se bea până la un litru  pe zi.

 

Contraindicaţii

Excesul scade timpul de coagulare, hipocalcemie, reziuni renale.

 

 

 

 

 

Surse pentru acest articol: 
Ghidul plantelor medicinale si aromatice de la A la ZOvidiu Bojor
Flora medicinala a RomanieiProf. univ. dr. Constantin I. Milica, Drd. ing. Camelia Nicoleta Roman, Ing. Daniela Troia

Hrean ras la borcan cu otet si miere

Nu poate sa te prinda iarna fara sa pui un borcan de 

Detalii

Mierea cu nuci si scortisoara - amestecul delicios cu efecte miraculoase

Amestecul de miere, nuci si scortisoara are, pe langa o multime de beneficii si un gust extraordinar de bun, ceea ce il face agreat in primul rand...

Detalii

Bors din ierburi de primavara cu efect tamaduitor

Fiind in plin sezon al verdeturilor de primavara e bine sa ne bucuram cat mai mult de darurile pe care acest minunat anotimp ni le ofera, si...

Detalii

Măceș

Măceșul este un arbust care face parte din fam. Rosaceae si il regasim in popor sub urmatoarele denumiri: cacadâr, răsură, mărăcine, laba-mâței, rug,...

Detalii

Păducel

Păducelul este un arbust care face parte din fam. Rosaceae si mai este cunoscut in popor si sub urmatoarele denumiri: păducel...

Detalii

Porumbar

Porumbarul este un arbust care face parte din fam. Rosaceae si il regasim in popor sub urmatoarele denumiri: mărăcine,...

Detalii

Sucul de varză, leacul cu proprietăți vindecătoare miraculoase

Varza este un super aliment extrem de bogat în vitamine și minerale, fiind foarte cunoscută pentru efectele...

Detalii

Fructele de Păducel, leacul miraculos al inimii bolnave

“Farmacia naturii” ne oferă cel mai puternic leac pentru mentinerea si îmbunătățirea...

Detalii

Beneficiile nebănuite ale rădăcinii de cicoare

Deși este cunoscută încă din Egiptul antic, când se folosea în medicina populara, rădăcina de 

Detalii