Vâscul


Specie semiparazita, cunoscută de toţi, care rămâne verde şi peste iarnă. Cele mai bune specii-gazdă sunt Mesteacanul, Bradul, Frasinul, Marul şi Părul. Se va evita utilizarea Vâscului care se află pe Arţar, Tei, Salcie şi Plop (considerat toxic).

Compoziţie          

Diferă, în funcţie de provenienţă şi în special de planta-gazdă. Din Vâsc s-au izolat saponozide triterpenice, beta-amarina şi derivaţi ai acidului oleanolic, alfa şi beta viscol, amine (colina şi acetilcolina), beta-fenilmetilamina, inozitol, aminoacizi liberi, substanţe grase formate din acid oleic, linoleic, palmitic etc, vitaminele C şi E, mucilagii, substanţe glicozidice (siringina), quercetină, zaharuri, viscotoxină (polipeptidă care se inactivează prin încălzire şi hidroliza), acid viscic, un polizaharid cu acţiune antitumorală, săruri minerale etc.

Actiune si recomanari

Datorită în special substanţelor de natură triterpenică, derivaţilor de colină şi viscotoxinei, produsele pe bază de Vâsc au acţiune hipotensivă imediata şi de durată şi acţiune bradicardizantă (scăderea frecvenţei cardiace sub limita normală). Acţiunea bradicardizantă şi depresiv-cardiaca se produce datorită acţiunii directe asupra miocardului, urmata de vasoconstricţie, efecte condiţionate de doza administrată.

Din Vâsc au fost izolate şi fracţiuni cardio-toxice care produc leziuni la nivelul miocarduiui. Pentru a obţine preparate lipsite de acţiune toxică sunt necesare prelucrări specifice industriei fitofarmaceutice.

In ceea ce priveşte acţiunea antitumorală atribuită Vâscului, experimentările în această direcţie au demonstrat că s-au obţinut unele rezultate pozitive, folosindu-se injecţii intravenoase combinate cu injecţii intratumorale, în tumori externe inoperabile, sau în alte cazuri postoperatorii sau dupa iradiere.

Atat produsele hipotensive cât şi cele antitumorale obţinute din Vâsc se vor utiliza numai sub supraveghere medicala.

Datorită în special substanţelor de natură triterpenica, derivaţilor de colină şi vascotoxină, produsele pe bază de Vâsc se recomandă în special în hipertensiunea arterială. în strinătate s-au obţinut (în Laboratoarele Weleda) produse pe bază de Vâsc  sub formă de injecţii, pentru tratamentul tumorilor inoperabile sau în tratamentele post-operatorii sau după cobaltoterapie.

Toate aceste produse se vor utiliza numai sub supraveghere medicală.

Mod de preparare

Macerat la rece, preparat din 3 linguriţe plantă mărunţită Ia 1/2 I apă; se lasa la extras 10 ore; se filtrează, se îndulceşte cu miere, iar întreaga cantitate se bea treptat în cursul unei zile.

Sub formă de pulbere: 2- 3 vârfuri de cuţit în 24 ore.

Intră şi în produsul fitoterapeutic  Hipotens — Plantavorel Piatra-Neamţ.

Contraindicaţii

Toate preparatele pe bază de Vâsc se vor lua numai sub supraveghere medicală.

Din Vâsc au fost izolate formaţiuni cardiotoxice care produc leziuni la nivelul miocardului.

 

Bors traditional cu efecte vindecatoare exceptionale - Supa acra de sfecla rosie

În perioadele reci, mai ales în timpul iernii, când alimentația este mai săracă în vitamine și 

Detalii

Maioneza de post din Avocado / Reteta si Beneficii asupra sănătății

Dacă citim eticheta maionezei din comerț, vom rămâne surprinși de câți aditivi conține, alături de alte 

Detalii

13 Retete de Post cu Urzici care Curata si Reimprospateaza Sangele

Cunoscuta planta binefăcătoare a primăverii, urzica, se folosea cu multe secole în urmă în special pentru 

Detalii

Alunul

  Compozitie -polifenoli( miricetina, leucoantociani, acid cafeic); -acizi fenol carbonici( acid clorogenic), flavonoide(...

Detalii

Rocoină

Rocoina este o planta erbacee care face parte din fam. Cariophyllaceae si mai este cunoscut in popor si sub urmatoarele...

Detalii

Urzică vie

Urzica vie este o planta care face parte din fam. Urticaceae si mai este cunoscuta in popor si sub urmatoarele denumiri: urzică...

Detalii

Usturoiul verde, leguma de leac a primaverii care sustine sistemul cardiovascular

Usturoiul verde nu este numai un semn timpuriu al florilor de primăvară, sau un supliment delicios pentru o dietă...

Detalii

Colorant natural din păpădie, planta cu multiple virtuti terapeutice

Câți dintre noi nu am făcut întrecere de suflat în puf de păpădie în copilărie? Sau am împletit mândre 

Detalii

Untișorul, planta care distruge bacteriile și tratează hemoroizii

Untișorul (Ficaria Verna), sau grâușorul în termeni populari, este acea plantă micuță de pădure care...

Detalii