Volbura este o planta care face parte din fam. Convolvulaceae si mai este cunoscuta in popor si sub urmatoarele denumiri: bună-dimineaÈ›, zorele, bolbură, cămaÈ™a-domnului, forfecări, fusta-doamnei, fusta-rândunicii, poala-Maicii-Domnului, poala-rândunicii, poponeÈ›, struna-gâÈ™tii, rochia-rândunelei.
Descriere si caractere de recunoastere
-planta erbacee, perena, cu rizom lung,albicios, ramificat si radacini subtiri;
-tulpinile sunt volubile pe suport solid, au 5 muchii, fara peri sau putin pubescente;
-frunzele sunt alterne, sagitate sau ovat-oblongi, lung-petiolate;
-florile sunt mari, solitare, cu 5 petale unitare in forma de palnie, albe sau roz, cu miros placut de migdale;
-fructele sunt capsule sferice, brune, dehiscente in 2 loje, cu seminte negre.
Inflorire in lunile MAI-AUGUST.
Se recolteaza partea aeriana inainte de si in timpul infloririi.
Raspandire
Planta frecventa in zonele de campie si deal, ca buruiana in culturile agricole, in gradini, vii si livezi.
Compozitie
-rezine, taninuri, diterpene;
-pigmenti, antocianidina, glicozizi antocianici metilati;
-cumarine, sitosteroli;
-acizi organici, acizi grasi, glucide;
-vitamina C, saruri minerale.
Proprietati terapeutice
-laxative, purgative, coleretice, colagoge;
-diuretice, cicatrizante.
Recomandari
-constipatie, dischinezie biliara;
-gripa, tuse;
-rani, abcese, arsuri, furuncule, negi, leziuni, bataturi.
Alte utilizari
-pigmentii hidrosolubili se folosesc ls colorarea lanei in nuante galbene, brune si kaki-verzui.
Mod de preparare
In special sub formă de tinctură preparată din 20 g rizom ÅŸi radăcini la 100 ml alcool de 70°; se iau ca purgativ 1- 2 lingurite în puÅ£ină apa sau ceai seara înainte de culcare. Se recomandă alternativ câte 7 zile pe lună cu alte purgative.
Contraindicaţii
Nu prezintă.
Surse pentru acest articol:
Ghidul plantelor medicinale si aromatice de la A la Z, Ovidiu Bojor
Flora medicinala a Romaniei, Prof. univ. dr. Constantin I. Milica, Drd. ing. Camelia Nicoleta Roman, Ing. Daniela Troia
În perioadele reci, mai ales în timpul iernii, când alimentaÈ›ia este mai săracă în vitamine È™i
Detalii
Dacă citim eticheta maionezei din comerÈ›, vom rămâne surprinÈ™i de câÈ›i aditivi conÈ›ine, alături de alte
Detalii
Cunoscuta planta binefăcătoare a primăverii, urzica, se folosea cu multe secole în urmă în special pentru
Detalii
Compozitie
-polifenoli( miricetina, leucoantociani, acid cafeic);
-acizi fenol carbonici( acid clorogenic), flavonoide(...
Detalii
Rocoina este o planta erbacee care face parte din fam. Cariophyllaceae si mai este cunoscut in popor si sub urmatoarele...
Detalii
Urzica vie este o planta care face parte din fam. Urticaceae si mai este cunoscuta in popor si sub urmatoarele denumiri: urzică...
Detalii
Usturoiul verde nu este numai un semn timpuriu al florilor de primăvară, sau un supliment delicios pentru o...
Detalii
CâÈ›i dintre noi nu am făcut întrecere de suflat în puf de păpădie în copilărie? Sau am împletit...
Detalii
UntiÈ™orul (Ficaria Verna), sau grâuÈ™orul în termeni populari, este acea plantă micuță de
Detalii