Cunoscuta planta binefăcătoare a primăverii, urzica, se folosea cu multe secole în urmă în special pentru ceaiuri și tonice, ori pentru a confecționa fibre pentru diverse țesături.
Astăzi o apreciem în special pentru efectul său de curățare a sângelui, de purificare a limfei și pentru conținutul important de fibre alimentare, calciu, fier, multe vitamine și minerale, atât de necesare organismului nostru.
Urzicile reduc acidul uric, ajutând în reumatism și gută, calmează migrenele asociate cu vărsături cauzate de bilă, ameliorează simptomele alergiilor, regenerează țesuturile, tratează prostata, ajută în infecțiile urinare, stimulează digestia și îmbunătățesc producția de lapte, la mamele care alăptează. Insa, cea mai de pret calitate a lor este asupra sangelui, asupra caruia are o puternica actiune detoxifianta si de reiinoire a lui. Prin continutul lor bogat in vitamine, minerale, fier, calciu, magneiu sau clorofila, revitalizeaza si energizeaza intregul organism.
Retete de post, retete vegane delicioase, cu urzici
Urzicile preparate ca mâncare sau fiertură sunt foarte eficiente în purificarea sângelui, și deoarece primăvara ne bate la usă, v-am pregătit 13 rețete delicioase cu frunze proaspete de urzici.
Borș de urzici
Ingrediente:
- 2-3 maini generoase de urzici proaspete
- o legătură ceapă verde
- 3 morcovi
- un ardei roșu iute
- un păstârnac
- o țelină
- 3 cartofi (sau o ceașcă de orez)
- 4 căței de usturoi
- 1 litru borș mai acru (de putină)
- ulei, leuștean proaspăt, sare, boabe de coriandru și piper după gust
Preparare:
Tăiem mărunt zarzavatul, îl punem la călit într-o oală cu capac, cu ulei și un praf de sare, și lăsăm să se înăbușe bine. Adăugăm 2-3 căni de apă, cartofii tăiați în bucăți potrivite (sau orezul), și lăsăm totul să fiarbă. Spălăm bine urzicile, le tăiem sau le rupem în bucăți mari, și le călim în puțin ulei. Adăugăm usturoiul tăiat mărunt și mai lăsăm urzicile puțin pe foc, cât să lase puțin suc. Presărăm sare și piper după gust. Când legumele au fiert, răsturnăm urzicile în oală și lăsăm totul să dea în fiert. Adăugăm borșul și mai lăsăm să dea câteva clocote. Potrivim de sare, râșnim boabele de coriandru, iar la final presărăm leușteanul tocat fin.
Supă cremă de urzici
Ingrediente:
- 2 sau 3 căței de usturoi tocați mărunt
- 2 fire de praz spălate și tăiate rondele
- 2 cartofi
- 3 linguri de ulei
- 1 l supă de legume
- 4 căni cu frunze de urzică spălate și opărite
- 1/4 linguriță nucșoară
- coaja răzuită de la o lămâie
- zeama de la o lămâie
- 2 căni de smântână de gătit vegetală (opțional)
- sare și piper după gust
Preparare:
Prazul și usturoiul se călesc în ulei într-o oală la foc mediu pentru 2 minute, se adaugă supa și cartofii tăiați cuburi, și se fierbe până se frăgezesc cartofii. Se adaugă urzicile, nucșoara, sucul de lămâie și se mai fierbe puțin la foc mic. Se ia de pe foc și se pasează într-un robot de bucătărie sau cu un blender vertical, până devine o supă cremoasă. Se amestecă cu sare, piper, coaja de lămâie, si se adaugă smântâna vegetală.
Chiftelute cu urzici
Ingrediente:
- 2 maini bune de urzici proaspete
- 5-6 linguri de ulei vegetal
- 2 cepe
- 2 cartofi
- 3-4 linguri fulgi de ovăz
- 2-3 linguri de făina integrală
- 3-4 caței de usturoi
- ierburi aromatice, sare și piper, după gust
Preparare:
Legumele se spală, se curăță și se dau pe răzătoarea mare, apoi se scurg bine de zeamă. Usturoiul se curăță și se zdrobește în presă. Urzicile bine spălate, se scurg de apă și se toacă mărunt cu un cuțit.
Într-un bol încăpător se amestecă urzicile tocate, legumele date pe răzătoare, fulgii de ovăz, făina, usturoiul, ierburile aromatice, sarea și piperul (în cantitatea preferată) și uleiul vegetal; ingredientele se omogenizează bine și se formează chifteluțe de aceeași mărime.
Chiftelele de urzici astfel formate se așează pe o tavă tapetată cu hârtie de copt și se bagă la cuptorul preîncălzit la 170-190° C, pentru aproximativ 40 de minute. Pentru o coacere uniformă, chifteluțele se întorc pe partea cealaltă la jumătatea timpului.
Se servesc imediat (proaspăt scoase din cuptor, alături de un sos de roșii, sau ca garnitura la un fel principal), ori se lasă la răcit și se consumă la pachet.
Sos pesto de urzici
Ingrediente:
- 3 căni de urzici proaspete, tocate
- 3-5 căței de usturoi
- 1/2 cană de nuci, prăjite ușor
- o ceașcă de muguri de pin (opțional)
- zeama de la o lămâie
- ulei de măsline (după preferință)
Preparare:
Toate ingredientele se pun într-un robot de bucătărie, și în timp ce se mixează, se adaugă treptat ulei de măsline, până se obține textura dorită. La final se adaugă sare și alte arome, după gust.
Bruschette cu urzici
Ingrediente pentru sos:
- o cană de urzici proaspete
- o jumătate de avocado, bine copt
- 1/3 cană de semințe și nuci (semințe de dovleac și caju)
- 1 lingură suc de lime (sau lămâie)
- 1 lingură de ceai verde
- 2 linguri ulei de măsline extravirgin
- 1/2 lingură fulgi de drojdie inactivă
- 3 căței de usturoi, tocați
- 1/2 linguriță praf de ceapă
- sare de mare și piper mozaic, după gust
- 2-4 linguri de apă (se folosește cât este necesar, în funcție de consistența dorită)
Preparare:
Se procesează toate ingredientele într-un robot de bucătărie, iar sosul astfel obținut se servește imediat pe felii de pâine integrală rumenite, sau crackers de secară, ori rondele de orez brun cu semințe.
Lasagna cu urzici
Ingrediente:
Pentru sosul de tomate:
- 8-10 roșii mari, decojite, fără semințe, tocate
- 1 ceapă medie, tocată mărunt
- 2 – 4 căței de usturoi, tocați
- 6 – 8 ciuperci champignion sau pleurotus proaspete, tocate
- 1 cană busuioc proaspăt, tocat
- câte o lingură de oregano, salvie, cimbru, de preferință proaspete, tocate
- 2 foi de dafin
- o linguriță și jumătate de sare de mare
- 1/2 linguriță alge (spirulină, kelp), pudră
- o linguriță de piper negru
- 2 linguri de zahăr brun
- 1/3 cană patrunjel (sau corinadru), tocat
- 1/3 cană ulei de măsline extravirgin
Toate ingredientele se fierb într-o cratiță la foc mediu spre mic, amestecând din când în când, până când sosul s-a redus substanțial.
Pentru compoziție:
- 6 căni de urzici proaspete, tocate
-1 cană de spanac, tocat (opțional)
- 225 gr sos pesto de urzici
- 1 kg de brânză tofu, mărunțită sau feliată
- 250 gr de brânză de caju
- 250 gr ciuperci champignion, feliate
- 1 ceapă mică, tăiată subțire
- 6 foi de lasagna, fierte și scurse
Preparare:
După ce am fiert foile de lasagna conform instrucțiunilor de pe ambalaj și le-am scurs, așezăm pe fundul unei tăvi termorezistente un strat de sos de tomate, urmat de două foi de lasagna, peste care completăm cu jumătate din cantitatea de brânză vegetală, apoi cu jumătate din cantitatea de urzici, spanac și ciuperci, câteva lingurițe de sos pesto, jumătate de ceapă tăiată julienne și un strat de sos de tomate, după care urmează alte două foi de lasagna, și continuăm în aceeași ordine, completând cu cealaltă jumătate de ingrediente rămase, peste care se adaugă ultimele două foi de lasagna, iar deasupra, restul de sos rămas.
Compoziția se dă la cuptor la 200°C pentru 30-35 minute acoperită, apoi descoperită pentru alte 10 minute.
Orez cu urzici
Ingrediente:
- 600 gr de urzici proaspete
- 1 praz (sau o ceapă mare)
- 3 linguri de ulei de floarea soarelui
- 1 ceaşcă orez
- sare de mare, piper negru, ierburi de provence
Preparare:
Urzicile se spală și se pun la fiert, după care se strecoară, se toacă și se pun deoparte, păstrând zeama în care au fiert.
În altă crăticioară încăpătoare se călește prazul în ulei, adăugând şi orezul, să se patrundă uşor. După 2-3 minute, se adaugă urzicile și 2-3 ceşti cu zeama în care au fiert acestea. Se condimentează după preferință și se dă la cuptor pentru 30 de minute, încercând din când în când orezul, dacă a fiert.
Se poate servi atât cald, cât și rece, de la frigider.
Urzici sote
Ingrediente:
- 1 kg de urzici proaspete
- 2 legături de ceapă verde (o ceapă mare)
- o căpățână de usturoi (românesc), sau 6 căței de usturoi foarte mari
- o lingură de făină (o lingură de fulgi de drojdie inactivă)
- 30 ml ulei de floarea soarelui
- 500 ml zeamă în care au fiert urzicile
- o legătură de mărar verde
- puțină zeamă de lămâie
- sare și piper
Preparare:
Cu urzicile se procedează ca și la rețeta de mai sus cu orez, diferența fiind că se blenduiesc, sau se dau prin mașina de tocat.
Ceapa verde, împreună cu 3 căței de usturoi tocați mărunt se călesc în ulei pentru maxim 2 minute, se adaugă urzicile tocate, lingura de făină, sare, și se amestecă bine. Se adaugă apoi 500 ml din zeama în care au fiert urzicile, piper și restul de usturoi dat prin presă. Se lasă să fiarbă la foc mic, până se evaporă lichidul, amestecănd frecvent. Când mâncarea s-a îngroșat, putem opri focul, adăugând totodată zeama de lămâie, pătrunjelul tocat, și usturoi în plus, după preferință. Se mănâncă alături de mămăligă, sau cu puțin hrean ras deasupra.
Spaghette cu urzici
Ingrediente:
- 500 gr de paste
- 2-3 mâini de urzici proaspete
- 1 ceapă mare
- 3 căței de usturoi (sau 2 lingurițe praf de usturoi)
- 1/2 lingură de stafide aurii
- 1 lingură boabe de coriandru
- 3-4 linguri ulei de măsline extravirgin
- sare și piper după gust
Preparare:
Într-o tigaie fără ulei se pun la prăjit pentru 2 minute boabele de coriandru, pentru întețirea aromei și se păstrează separat. Între timp se fierb pastele al dente. Ceapa și usturoiul se toacă mărunt, urzicile se spală bine și se toacă de asemenea. Se pun la călit ceapa cu usturoiul, peste care se adaugă urzicile, stafidele, pastele scurse, iar la urmă boabele de coriandru.
Tagliatelle cu urzici
Ingrediente:
- 250 gr tagliatelle
- 2 mâini de urzici proaspete
- o legătură de măcriș
- 3 căței de usturoi
- o lămâie
- o mână de semințe de cânepă (pin, nuci)
- 50 gr de brânză de caju maturată (fulgi de drojdie inactivă)
- 100 ml ulei de măsline
- sare de mare și piper, după gust
Preparare:
Se fierb tagliatellele și se lasă la scurs. Într-o altă oală se fierb pentru 2-3 minute urzicile și măcrișul, și se lasă în strecurătoare. Ulterior se blenduiesc vrdețurile împreună cu usturoiul, semințele de cânepă, 2 linguri de zeamă de lămâie, uleiul de măsline, sarea și piperul. Tagliatellele se amestecă cu pesto-ul de urzici astfel format, și se decorează cu brânza de caju rasă deasupra, și câteva semințe de pin.
Plăcintă cu urzici și brânză tofu
Ingrediente:
- 1 pachet de aluat de foetaj de post
- 500 gr de urzici proaspete
- 2 cutii de brânză tofu (max 500 gr)
- 1 ceapă albă
- sare și piper după gust
Preparare:
Urzicile se călesc împreună cu ceapa tăiată solzișori, după care se adaugă brănza tofu scursă de saramură și dată pe răzătoare. La final se adaugă sare și piper.
Între timp se întinde foaia de aluat foietaj, într-o tavă, pe o hârtie de copt. Peste ea se toarnă compoziția de urzici și tofu, și se întinde uniform. Se acoperă apoi cu a doua foaie de aluat. Înainte de a da plăcinta la cuptor, se taie în triunghiuri (sau pătrățele), pentru o porționare mai ușoară. De asemenea, se poate presăra deasupra cu semințe de susan negru. La cuptor se ține pentru 30-35 de minute, la 180°C.
Salată de urzici
Ingrediente:
- o mână de urzici proaspete
- 2 linguri de măsline verzi
- 3 linguri boabe de porumb dulce
- 1 ardei capia
- o lingură de capere (opțional)
Pentru dressing:
- 4-5 căței de usturoi, trecuți prin presă
- o lingură de ulei de floarea soarelui, presat la rece
- 5 linguri suc de lămâie
- sare de Himalaya, piper mozaic, după gust
Preparare:
Trucul care ne scapă de pișcătura urzicilor: după ce se spală temeinic și se scurg, urzicile se toaca marunt si se freacă bine cu oțet. Se adaugă restul ingredientelor, dressingul și se servește imediat.
Clătite cu urzici
Ingrediente:
Pentru umplutura din cremă de brânză vegetală pe bază de caju:
-2 linguri de drojdie inactivă
-1 linguriță semințe de chimen
-250 gr de caju hidratat
-zeama de la o lămâie
-o legătură de mărar
-sare și piper după gust
Condimente alternative pentru umplutură:
-boia de ardei dulce/iute
-pudră de ghimbir
-semințe de in
Pentru compozitia clătitelor:
-o mână de urzici proaspete
-250 gr de făină
-puțin ulei de măsline extravirgin
-sare și piper după gust
Modul de preparare îl regăsiți în videoclipul de mai jos: