Bors din ierburi de primavara cu efect tamaduitor


Fiind in plin sezon al verdeturilor de primavara e bine sa ne bucuram cat mai mult de darurile pe care acest minunat anotimp ni le ofera, si anume, o multime de frunze verzi pe care putem sa le introducem in alimentatia noastra.

Va propunem astazi un bors din ierburi de sezon, cu multiple proprietati vindecatoare. Am ales pentru astazi, stevie, urzici si lipicioasa (Galium aparine). Rezultatul obtinut va fi o mancare delicioasa si in acelasi timp, usoara, detoxifianta, revitalizanta, care stimuleaza digestia, primeneste sangele si aduce organismului un aport considerabil de vitamine.

Pentru a prepara acest fel de mancare avem nevoie de o baza de legume din morcov, ceapa, telina, pastarnac, radacina de patrunjel si ardei. Cand supa de legume este pe jumatate fiarta, adaugam o ceasca de suc de rosii, o lingura de ulei, o lingurita de sare si optional, o mana de paste fainoase si lasam in continuare sa fiarba.

Intre timp spalam si taiem in fasii cat mai subtiri frunzele de stevie, urzici si lipicioasa.

Cand ciorbita este aproape fiarta, adaugam verdeata, si acrim cu bors sau zeama de lamaie pentru potentarea efectului terapeutic, datorita proprietatii de alcalinizare pe care lamaia o are. Mai lasam sa dea cateva clocote dupa care oprim. Dupa ce se lasa sa se odihneasca aproximativ 15 minute, se serveste cu ceapa verde sau ardei iute.

Mancarea astfel obtinuta, pe langa faptul ca este foarte gustoasa, are proprietati de detoxifiere si improspatare a sangelui, de stimulare a digestiei si de marire a diurezei. Asta o face un bun remediu in caz de litiaza biliara sau renala, precum si o alegere inspirata in caz de obezitate, constipatie, hipercolesterolemie sau hiperglicemie

Efectul hipoglicemiant este dat de urzica, adesea inclusa in tratamentele pe baza de plante pentru diabet.
In terapia populară, lipicioasa este reco­mandată în caz de cancer uterin, la prostată, la stomac sau la san.

Efectul antitumoral pe care si urzica si lipicioasa il au, face din acest fel, o mancare de o valoare terapeutica foarte ridicata, care mai poate fi inca crescuta daca, se renunta la ulei si la paste, se mareste cantitatea de ierburi verzi adaugate si se lasa sa fiarba in mancare foarte putin timp dupa adaugarea lor.

Amintim ca, cu cat se fierb mai mult verdeturile, acestea isi pierd din proprietati, evaporandu-se uleiurile volatile continute in urzici si distrugandu-se mare parte din vitamine si minerale.

 
 

Spune-mi daca ti-a placut acest articol

 
 



Hrean ras la borcan cu otet si miere

Nu poate sa te prinda iarna fara sa pui un borcan de 

Detalii

Mierea cu nuci si scortisoara - amestecul delicios cu efecte miraculoase

Amestecul de miere, nuci si scortisoara are, pe langa o multime de beneficii si un gust extraordinar de bun, ceea ce il face agreat in primul rand...

Detalii

Bors din ierburi de primavara cu efect tamaduitor

Fiind in plin sezon al verdeturilor de primavara e bine sa ne bucuram cat mai mult de darurile pe care acest minunat anotimp ni le ofera, si...

Detalii

Măceș

Măceșul este un arbust care face parte din fam. Rosaceae si il regasim in popor sub urmatoarele denumiri: cacadâr, răsură, mărăcine, laba-mâței, rug,...

Detalii

Păducel

Păducelul este un arbust care face parte din fam. Rosaceae si mai este cunoscut in popor si sub urmatoarele denumiri: păducel...

Detalii

Porumbar

Porumbarul este un arbust care face parte din fam. Rosaceae si il regasim in popor sub urmatoarele denumiri: mărăcine,...

Detalii

Sucul de varză, leacul cu proprietăți vindecătoare miraculoase

Varza este un super aliment extrem de bogat în vitamine și minerale, fiind foarte cunoscută pentru efectele...

Detalii

Fructele de Păducel, leacul miraculos al inimii bolnave

“Farmacia naturii” ne oferă cel mai puternic leac pentru mentinerea si îmbunătățirea...

Detalii

Beneficiile nebănuite ale rădăcinii de cicoare

Deși este cunoscută încă din Egiptul antic, când se folosea în medicina populara, rădăcina de 

Detalii