Bors din ierburi de primavara cu efect tamaduitor
Fiind in plin sezon al verdeturilor de primavara e bine sa ne bucuram cat mai mult de darurile pe care acest minunat anotimp ni le ofera, si anume, o multime de frunze verzi pe care putem sa le introducem in alimentatia noastra.
Va propunem astazi un bors din ierburi de sezon, cu multiple proprietati vindecatoare. Am ales pentru astazi, stevie, urzici si lipicioasa (Galium aparine). Rezultatul obtinut va fi o mancare delicioasa si in acelasi timp, usoara, detoxifianta, revitalizanta, care stimuleaza digestia, primeneste sangele si aduce organismului un aport considerabil de vitamine.
Pentru a prepara acest fel de mancare avem nevoie de o baza de legume din morcov, ceapa, telina, pastarnac, radacina de patrunjel si ardei. Cand supa de legume este pe jumatate fiarta, adaugam o ceasca de suc de rosii, o lingura de ulei, o lingurita de sare si optional, o mana de paste fainoase si lasam in continuare sa fiarba.
Intre timp spalam si taiem in fasii cat mai subtiri frunzele de stevie, urzici si lipicioasa.
Cand ciorbita este aproape fiarta, adaugam verdeata, si acrim cu bors sau zeama de lamaie pentru potentarea efectului terapeutic, datorita proprietatii de alcalinizare pe care lamaia o are. Mai lasam sa dea cateva clocote dupa care oprim. Dupa ce se lasa sa se odihneasca aproximativ 15 minute, se serveste cu ceapa verde sau ardei iute.
Mancarea astfel obtinuta, pe langa faptul ca este foarte gustoasa, are proprietati de detoxifiere si improspatare a sangelui, de stimulare a digestiei si de marire a diurezei. Asta o face un bun remediu in caz de litiaza biliara sau renala, precum si o alegere inspirata in caz de obezitate, constipatie, hipercolesterolemie sau hiperglicemie.
Efectul hipoglicemiant este dat de urzica, adesea inclusa in tratamentele pe baza de plante pentru diabet.
In terapia populară, lipicioasa este recomandată în caz de cancer uterin, la prostată, la stomac sau la san.
Efectul antitumoral pe care si urzica si lipicioasa il au, face din acest fel, o mancare de o valoare terapeutica foarte ridicata, care mai poate fi inca crescuta daca, se renunta la ulei si la paste, se mareste cantitatea de ierburi verzi adaugate si se lasa sa fiarba in mancare foarte putin timp dupa adaugarea lor.
Amintim ca, cu cat se fierb mai mult verdeturile, acestea isi pierd din proprietati, evaporandu-se uleiurile volatile continute in urzici si distrugandu-se mare parte din vitamine si minerale.
Spune-mi daca ti-a placut acest articol