Colesterol
Hipercolesterolemie
Inima
Creier
Știm cu toÈ›ii cât de gustoasă este ceapa, dar nu mulÈ›i pun accent pe beneficiile pe care aceasta le oferă sănătății noastre. O cunoaÈ™tem dintotdeauna, nelipsită fiind din ciorbele È™i mâncărurile noastre tradiÈ›ionale, si ne place pentru gustul său dulce È™i suculent, mai ales în formă crudă.
MulÈ›i dintre noi o îndrăgim tocmai pentru faptul că ne piÈ™că pe limbă È™i ne trezeÈ™te simÈ›urile, desfundându-ne nasul, în timp ce amplifică aroma alimentelor.
Nici proprietățile sale medicinale nu sunt de negljat, ceapa fiind bogată în vitamine, minerale È™i compuÈ™i puternici, care s-a dovedit că au multiple beneficii asupra sănătății.
În trecut, ceapa era folosită intens în scop medical, pentru a trata afecÈ›iuni precum durerile de cap, bolile de inimă È™i rănile de la nivelul gurii.
Datorită conÈ›inutului său mare de sulf, un mineral esenÈ›ial pentru sănătatea sistemului cardiovascular, consumul de ceapă s-a dovedit că protejează vasele de sânge È™i scade colesterolul, fiind astfel un real ajutor pentru menÈ›inerea sănătății inimii.
De asemenea, ceapa conÈ›ine peste 20 de tipuri diferite de antioxidanÈ›i flavonoizi È™i diverÈ™i compuÈ™i, care au proprietăți antiinflamatorii puternice È™i protejează împotriva bolilor de inimă, a diabetului È™i a cancerului. De asemenea, aceasta susÅ£ine sănătatea creierului, È™i ajută procesul de digestie.
Rețetă mujdei de ceapă, o alternativă sănătoasă la dressing-ul cumpărat din magazin
Știm cât de lungă este lista de ingrediente notată pe sosurile din comerÈ›, È™i mai cunoaÈ™tem că, pe cât este de lungă, pe atât de nesănătoasă.
Astfel că vă propunem o alternativă rapidă È™i sănătoasă la aceste dressing-uri pline de conservanÈ›i È™i neprietenoase cu sănătatea noastră. Acestă reÈ›etă este È™i vegană, deci un plus de savoare în posturile de peste an.
Ingrediente:
- 3 cepe mari
- suc de lămâie, după gust (maxim o lingură)
- ulei vegetal pentru gătit
- sare și piper, după gust
- puțin ulei de măsline, pentru aromă
Mod de preparare:
PreîncălziÈ›i cuptorul la 200 de grade, stropiÈ›i ceapa cu ulei de măsline È™i puneÈ›i-o într-o tavă de copt sau într-o tigaie potrivită pentru copt.
Se coace timp de 40-45 de minute, sau până când devine maro auriu È™i foarte moale în interior.
Se lasă la răcit, după care se îndepărtează cojile, se pun într-un blender sau robot de bucătărie, se adaugă sare, piper, suc de lămâie È™i ulei de măsline extravirgin. ProcesaÈ›i timp de 3-4 minute, sau până când amestecul devine omogen.
Acest sos delicios adaugă profunzime aromei È™i gustului mâncărurilor, profunzime È™i cremozitate pastelor, supelor È™i oricăror preparate pe care le preferaÈ›i.
Se poate păstra la frigider pentru maxim 3 zile, într-un borcan închis ermetic, sau la congelator, până la două săptămâni.
Avem aÈ™adar o mulÈ›ime de motive să consumăm mai des ceapă, mai ales că este incredibil ce sos bun È™i sănătos rezultă, din doar 3 cepe, È™i câteva condimente.
Spune-mi daca ti-a placut acest articol
În perioadele reci, mai ales în timpul iernii, când alimentaÈ›ia este mai săracă în vitamine È™i
Detalii
Dacă citim eticheta maionezei din comerÈ›, vom rămâne surprinÈ™i de câÈ›i aditivi conÈ›ine, alături de alte
Detalii
Cunoscuta planta binefăcătoare a primăverii, urzica, se folosea cu multe secole în urmă în special pentru
Detalii
Compozitie
-polifenoli( miricetina, leucoantociani, acid cafeic);
-acizi fenol carbonici( acid clorogenic), flavonoide(...
Detalii
Rocoina este o planta erbacee care face parte din fam. Cariophyllaceae si mai este cunoscut in popor si sub urmatoarele...
Detalii
Urzica vie este o planta care face parte din fam. Urticaceae si mai este cunoscuta in popor si sub urmatoarele denumiri: urzică...
Detalii
Usturoiul verde nu este numai un semn timpuriu al florilor de primăvară, sau un supliment delicios pentru o...
Detalii
CâÈ›i dintre noi nu am făcut întrecere de suflat în puf de păpădie în copilărie? Sau am împletit...
Detalii
UntiÈ™orul (Ficaria Verna), sau grâuÈ™orul în termeni populari, este acea plantă micuță de
Detalii