Colesterol
Hipercolesterolemie
Inima
Creier
Știm cu toții cât de gustoasă este ceapa, dar nu mulți pun accent pe beneficiile pe care aceasta le oferă sănătății noastre. O cunoaștem dintotdeauna, nelipsită fiind din ciorbele și mâncărurile noastre tradiționale, si ne place pentru gustul său dulce și suculent, mai ales în formă crudă.
Mulți dintre noi o îndrăgim tocmai pentru faptul că ne pișcă pe limbă și ne trezește simțurile, desfundându-ne nasul, în timp ce amplifică aroma alimentelor.
Nici proprietățile sale medicinale nu sunt de negljat, ceapa fiind bogată în vitamine, minerale și compuși puternici, care s-a dovedit că au multiple beneficii asupra sănătății.
În trecut, ceapa era folosită intens în scop medical, pentru a trata afecțiuni precum durerile de cap, bolile de inimă și rănile de la nivelul gurii.
Datorită conținutului său mare de sulf, un mineral esențial pentru sănătatea sistemului cardiovascular, consumul de ceapă s-a dovedit că protejează vasele de sânge și scade colesterolul, fiind astfel un real ajutor pentru menținerea sănătății inimii.
De asemenea, ceapa conține peste 20 de tipuri diferite de antioxidanți flavonoizi și diverși compuși, care au proprietăți antiinflamatorii puternice și protejează împotriva bolilor de inimă, a diabetului și a cancerului. De asemenea, aceasta susţine sănătatea creierului, și ajută procesul de digestie.
Rețetă mujdei de ceapă, o alternativă sănătoasă la dressing-ul cumpărat din magazin
Știm cât de lungă este lista de ingrediente notată pe sosurile din comerț, și mai cunoaștem că, pe cât este de lungă, pe atât de nesănătoasă.
Astfel că vă propunem o alternativă rapidă și sănătoasă la aceste dressing-uri pline de conservanți și neprietenoase cu sănătatea noastră. Acestă rețetă este și vegană, deci un plus de savoare în posturile de peste an.
Ingrediente:
- 3 cepe mari
- suc de lămâie, după gust (maxim o lingură)
- ulei vegetal pentru gătit
- sare și piper, după gust
- puțin ulei de măsline, pentru aromă
Mod de preparare:
Preîncălziți cuptorul la 200 de grade, stropiți ceapa cu ulei de măsline și puneți-o într-o tavă de copt sau într-o tigaie potrivită pentru copt.
Se coace timp de 40-45 de minute, sau până când devine maro auriu și foarte moale în interior.
Se lasă la răcit, după care se îndepărtează cojile, se pun într-un blender sau robot de bucătărie, se adaugă sare, piper, suc de lămâie și ulei de măsline extravirgin. Procesați timp de 3-4 minute, sau până când amestecul devine omogen.
Acest sos delicios adaugă profunzime aromei și gustului mâncărurilor, profunzime și cremozitate pastelor, supelor și oricăror preparate pe care le preferați.
Se poate păstra la frigider pentru maxim 3 zile, într-un borcan închis ermetic, sau la congelator, până la două săptămâni.
Avem așadar o mulțime de motive să consumăm mai des ceapă, mai ales că este incredibil ce sos bun și sănătos rezultă, din doar 3 cepe, și câteva condimente.
Spune-mi daca ti-a placut acest articol
În perioadele reci, mai ales în timpul iernii, când alimentația este mai săracă în vitamine și
Detalii
Dacă citim eticheta maionezei din comerț, vom rămâne surprinși de câți aditivi conține, alături de alte
Detalii
Cunoscuta planta binefăcătoare a primăverii, urzica, se folosea cu multe secole în urmă în special pentru
Detalii
Compozitie
-polifenoli( miricetina, leucoantociani, acid cafeic);
-acizi fenol carbonici( acid clorogenic), flavonoide(...
Detalii
Rocoina este o planta erbacee care face parte din fam. Cariophyllaceae si mai este cunoscut in popor si sub urmatoarele...
Detalii
Urzica vie este o planta care face parte din fam. Urticaceae si mai este cunoscuta in popor si sub urmatoarele denumiri: urzică...
Detalii
Usturoiul verde nu este numai un semn timpuriu al florilor de primăvară, sau un supliment delicios pentru o dietă...
Detalii
Câți dintre noi nu am făcut întrecere de suflat în puf de păpădie în copilărie? Sau am împletit mândre
Detalii
Untișorul (Ficaria Verna), sau grâușorul în termeni populari, este acea plantă micuță de pădure care...
Detalii