Painea pustniceasca - alimentul medicament al medicinii isihaste


Sistemul digestiv   

Mod de preparare

Pentru obtinerea painii se amesteca grâu macinat în doua feluri, mai mare si foarte fin, pentru cei cu digestia buna sau mai putin buna. 
 
Graul se poate macina pentru mai multe zile, dar pentru cei cu boli grave, este recomandat sa fie proaspat.
 
Fara sa se cearna, se pune in apa (cat mai pura, eventual de izvor) si se face o coca tare (atentie sa fie tare!) si se lasa la dospit cel putin 7-8 ore, dupa care se poate folosi.
 
Deci, nu se coace, nu se fierbe, se lasa complet naturala.
 
Daca se face pentru mai multe zile, coca se intinde subtire de un milimetru si se pune la uscat usor pe ceva întins, întorcând-o uneori.
 
Atentie sa nu se usuce la temperatura mare, maxim 30 grade!
 
Este indicat sa se puna si putin malai de porumb, pentru a o face mai sfarmicioasa si mai digestibila.
 
Pentru cei diabetici, este indicat sa se puna jumatate grâu si jumatate porumb.
 
Se poate adauga si putin orez, intrucat o face mai suportabila.
 
Nu se amesteca însa cu alte cereale, deoarece o face indigesta si grea, pentru bolnavi în special.
 
Daca se foloseste spre exemplu secara sau hrisca, sau ovaz, sau mei, sau orz, (in loc de grau si nu in combinatie cu el), se va proceda ca si la prepararea grâului cu doze mici doar de porumb si orez.
 
Cei care au probleme cu dantura o pot remacina (doar cantitatea care se consuma) si folosi ca pesmet, sau o pot inmuiata in apa.
 

Sursa: "Retetele medicinii isihaste" - Ierom. Ghelasie Gheorghe

 

 
 

Spune-mi daca ti-a placut acest articol

 
 



Bors traditional cu efecte vindecatoare exceptionale - Supa acra de sfecla rosie

În perioadele reci, mai ales în timpul iernii, când alimentația este mai săracă în vitamine și 

Detalii

Maioneza de post din Avocado / Reteta si Beneficii asupra sănătății

Dacă citim eticheta maionezei din comerț, vom rămâne surprinși de câți aditivi conține, alături de alte 

Detalii

13 Retete de Post cu Urzici care Curata si Reimprospateaza Sangele

Cunoscuta planta binefăcătoare a primăverii, urzica, se folosea cu multe secole în urmă în special pentru 

Detalii

Alunul

  Compozitie -polifenoli( miricetina, leucoantociani, acid cafeic); -acizi fenol carbonici( acid clorogenic), flavonoide(...

Detalii

Rocoină

Rocoina este o planta erbacee care face parte din fam. Cariophyllaceae si mai este cunoscut in popor si sub urmatoarele...

Detalii

Urzică vie

Urzica vie este o planta care face parte din fam. Urticaceae si mai este cunoscuta in popor si sub urmatoarele denumiri: urzică...

Detalii

Usturoiul verde, leguma de leac a primaverii care sustine sistemul cardiovascular

Usturoiul verde nu este numai un semn timpuriu al florilor de primăvară, sau un supliment delicios pentru o dietă...

Detalii

Colorant natural din păpădie, planta cu multiple virtuti terapeutice

Câți dintre noi nu am făcut întrecere de suflat în puf de păpădie în copilărie? Sau am împletit mândre 

Detalii

Untișorul, planta care distruge bacteriile și tratează hemoroizii

Untișorul (Ficaria Verna), sau grâușorul în termeni populari, este acea plantă micuță de pădure care...

Detalii