Măceșele sunt o minune din punct de vedere nutrițional.
Acestea conțin o multitudine de nutrienți, proteine, vitaminele C, B1, B2, B3, E, F, K, P, minerale, acizi esențiali, dar și provitamina A.
Micile fructe roșii au cel mai mare conținut de vitamina C dintre toate fructele și legumele, motiv pentru care sunt un remediu excepțional pentru întărirea imunității și protejarea împotriva agenților patogeni externi.
Măceşele sunt eficiente și împotriva alergiilor, sau afecțiunilor gastrointestinale, ajutând de asemenea la eliminarea viermilor intestinali.
Totodată, sunt un bun tonic pentru sistemul circulator, un excelent diuretic, favorizând buna funcționare a rinichilor, și un puternic detoxifiant hepatic și biliar.
Consumul de măceșe vitaminizează organismul și îl întărește, prevenind și combatând infecțiile respiratorii și digestive.
Cura de măceşe se recomandă mai ales în sezonul rece, când organismul are nevoie de sprijin pentru adaptare la noile condiții și de rezistență în fața răcelilor, gripelor, sau a altor afecțiuni respiratorii.
Vă propunem o rețetă de cidru de măceșe, care vă oferă ocazia de a beneficia de toate calitățile tămăduitoare ale acestei plante.
Mod de preparare cidru de macese
Se ia o damigeană de 50 l, în care se pun 10 kg de măceșe, peste care se adaugă 12 kg de zahăr și 35 l de apă.
Măceșele se culeg toamna târziu și se aleg întotdeauna cele bine coapte.
Se spală temeinic de praf, se trec prin mașina de tocat carne și se pun în damigeană.
Zahărul se dizolvă pe foc în 10 l de apă, împreună cu zeama de la o lămâie, sau cu 2 linguri de oțet de 9°. Se fierbe siropul timp de 10 minute, apoi se răcește cu restul de apă și se toarnă peste măceșe. Se astupă damigeana cu dop de fermentație și se lasă la 18-20°C, timp de 6-8 săptămâni, agitându-se zilnic.
Când lichidul se limpezește, se trage în damigene mai mici, care se astupă tot cu dopuri de fermentație, deoarece procesul de fermentație va continua.
Băutura este foarte bogată în vitamina C și are gust de vermut.
De asemenea, cu cât se păstrează mai mult, cu atât este mai gustos.
Tot după aceeași rețetă se procedează și în cazul coarnelor, porumbelor, agrișelor, murelor sau afinelor.
Spune-mi daca ti-a placut acest articol
În perioadele reci, mai ales în timpul iernii, când alimentația este mai săracă în vitamine și
Detalii
Dacă citim eticheta maionezei din comerț, vom rămâne surprinși de câți aditivi conține, alături de alte
Detalii
Cunoscuta planta binefăcătoare a primăverii, urzica, se folosea cu multe secole în urmă în special pentru
Detalii
Compozitie
-polifenoli( miricetina, leucoantociani, acid cafeic);
-acizi fenol carbonici( acid clorogenic), flavonoide(...
Detalii
Rocoina este o planta erbacee care face parte din fam. Cariophyllaceae si mai este cunoscut in popor si sub urmatoarele...
Detalii
Urzica vie este o planta care face parte din fam. Urticaceae si mai este cunoscuta in popor si sub urmatoarele denumiri: urzică...
Detalii
Usturoiul verde nu este numai un semn timpuriu al florilor de primăvară, sau un supliment delicios pentru o dietă...
Detalii
Câți dintre noi nu am făcut întrecere de suflat în puf de păpădie în copilărie? Sau am împletit mândre
Detalii
Untișorul (Ficaria Verna), sau grâușorul în termeni populari, este acea plantă micuță de pădure care...
Detalii