Supa de dovlecei
Diabet Colesterol Obezitate
Mod de prepapare
Aceasta reteta sanatoasa, propusa de Ierom. Ghelasie Gheorghe, in cartea "Retetele medicinii isihaste", nu necesita preparare termica.
Se rad dovleceii cruzi si se amesteca cu putina verdeata tocata. Aceasta este varianta cea mai sanatoasa in care toate componentele active si benefice ale dovlecelului raman in intregime in mancarea obtinuta. In cazul in care nu se poate consuma dovlecelul crud, se poate recurge la inabusirea lui cateva minute in prealabil, sau fierberea foarte putin in apa sau la abur, si apoi pasarea lui.
Se adauga seminte crude (de floarea soarelui, dovleac, in) macinate, sau hidratate in apa si apoi zdrobite.
Se incorporeaza si un amestec de grau, porumb si putin orez macinate fin (baza este graul, optional cantitati mai mici de porumb si orez; in cazul persoanelor bolnave de diabet se mai poate inlocui o cantitate de grau cu porumb).
Se adauga putina actritura naturala dupa gust (muraturi, varza murata, castraveti murati sau bors natural) si daca mai este cazul, foarte putina sare.
De asemenea, se pot pune putin usturoi si putina ceapa, dar in cantitati mici, deoarece acestea sunt excitante, mai ales pentru tineri; o varianta mai potrivita in loc de ceapa ar fi prazul.
Separat, se incalzeste apa, care se toarna peste supa, conform dilutiei dorite.
Supa se recomanda in cazul persoanelor bolnave de diabet, colesterol marit, obezitate.
Spune-mi daca ti-a placut acest articol