Trifoiul, aliatul sanatatii feminine si vindecătorul pielii


Dacă ați plecat vreodată în căutarea trifoiului cu patru foi, pentru a vă aduce noroc, atunci sunteți deja familiarizați cu această planta micuță, care crește din abundență în toată lumea. În situația în care v-ați gândit la sănătate, atunci trifoiul (Trifolium) poartă cu adevărat noroc, deoarece nu este doar o plantă furajeră comună, așa cum mulți o consideră, ci un adevărat tonic general al organismului, fiind folosit în mod obișnuit ca plantă medicinală, cu virtuți terapeutice diverse.
Acesta este recomandat într-o multitudine de afecțiuni, de la boli ginecologice, in special în problemele menstruale și simptomele de menopauză, până la astm, sau diminuarea riscului apariției diverselor forme de cancer.
 

Trifoiul – caracteristici și beneficii pentru sănătate
 

Există aproximativ 250 de specii de trifoi, dintre care 25 contribuie la hrana animalelor, ca plantă furajeră. Doar câteva sunt bine definite și cercetate pentru beneficiile lor asupra sănătății, dintre care se remarcă trifoiul alb (Trifolium repens) și trifoiul roșu (Trifolium pratense).
Trifoiul este cunoscut ca fiind o plantă foarte bogată în substanțe nutritive importante, precum calciu, proteine, magneziu, potasiu și fosfor.
Însă trifoiul alb și cel roșu au caracteristici diferite, cu privire la substanțele nutritive oferite.
Trifoiul alb este indicat în infecțiile comune precum gripa sau răceala, astfel încât acesta are un conținut bogat în minerale, și oferă sprijin organismului în tratarea virozelor respiratorii, prin
nutrienții din compoziție, atât de necesari organismului în perioadele de convalescență.
Trifoiul roșu, pe de altă parte, este foarte apreciat datorită conținutului său de componente bioactive, precum: calciu, lecitină, crom, magneziu, potasiu, siliciu, vitaminele A, E, C, B2 și B3.
De asemenea, este una dintre cele mai bogate surse de izoflavon (cu o mare capacitate antioxidantă), de polizaharide, flavonoide și alți constituenți medicamentoși, ceea ce îl transformă într-un bun aliat al femeilor, fiind folosit ca remediu natural pentru atenuarea simptomelor menopauzei, cum ar fi bufeurile si durerile de cap, reducerea fluxului menstrualsau tratarea infertilității.
În plus, trifoiul roșu susține sănătatea inimii, a oaselor, și a psihicului.
 
Acesta stimulează transpirația pentru a ajuta la eliminarea toxinelor prin piele, îmbunătățește funcția hepatică, este eficient în tratarea unor boli precum eczemele, acneea, psoriazisul, și ajută la slăbit.
Florile de trifoi exercită acţiune emolientă şi cicatrizantă asupra pielii. În acest sens, băile cu trifoi roşu sunt indicate în cazul arsurilor solare, având puternice efecte calmante.
Această plantă este asociată cu reducerea riscului de cancer, diminuând considerabil riscul de a face cancer la prostată.
 

Trifoiul este comestibil? Forme de consum
 

Toate părțile plantei de trifoi sunt comestibile, putând fi consumat sub mai multe forme: în salate, sandvișuri, smoothie-uri sau sucuri presate la rece.
Frunzele de trifoi pot fi sotate, sau chiar adăugate la supe și cartofi prăjiți.
Florile de trifoi sunt folosite pentru a face ceaiuri și jeleuri.
În scop medicinal, se administrează sub formă de infuzie, tincturi, tablete, capsule, unguente și extracte lichide.
Totuși, cea mai simplă și eficientă metodă de folosire, constă in obținerea unei infuzii din flori uscate, ce poate fi utilizată spre exemplu în tratarea afecțiunilor căilor respiratorii, pentru spălături intime, dar și pentru tratarea unor afecțiuni oculare.
Pentru a prepara o infuzie de trifoi, se folosesc aproximativ 4-6 flori uscate, la o cană (250 ml) de apă clocotită, și se lasa la infuzat timp de 5-10 minute.
 
Tratamentele cu trifoi nu trebuie să depășească 3-6 luni.
Consumul acestuia ar trebui evitat de către femeile însărcinate sau care alăptează, precum și de persoanele cu tulburări de sângerare, ori care iau medicamente de substituție hormonală.

Daca ti-a placut acest articol apreciaza pagina noastra de facebook




 
 

Spune-mi daca ti-a placut acest articol